Menu

Testületi ülés után II.

2010.01.29.

A sajtótájékoztató keretében Gyurcsánszky János alpolgármester szavait követően Király Csaba alpolgármester a kerületi közfoglalkoztatási terv elfogadásáról szólt.

-A Képviselő-testület elfogadta a 2009. évi Közfoglalkoztatási tervről készült beszámolót és egyben 2010. évre új Közfoglalkoztatási tervet készített. A terv alapján 2010. évben 209 fő közcélú foglalkoztatott alkalmazására lesz lehetőség a kerületben. A munkaviszonyok határozott idejű munkaviszonyok, melyen belül 200 napig vesznek részt a foglalkoztatásban a rendelkezésre állási támogatásban részesülő ill. erre jogosult munka nélküliek. A foglalkoztatás az önkormányzat gazdasági társaságainál – így Palota Holding Zrt, Palota-15 kft, RÉPSZOLG kft – ill. a kerületi intézményekben – iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, szociális, egészségügyi intézményekben történik. A munkakörök zöme segédmunkás, betanított munkás munkakör, adminisztratív, pedagógiai asszisztensi munkakör –valamint egyéb kisegítői munkakörök. A bérezés a minimálbéren történik.
A Közfogalkoztatási terv prognózisa szerint 2010. év első felében várhatóan mintegy 800 fő munka nélküli ellátása szűnik meg a Munkaügyi Központnál, így a kerületi Önkormányzat által nyilvántartott munka nélküliek száma, akik jogosultak lehetnek a rendelkezésre állási támogatásra elérheti az 1300 főt.
A 200 napos foglalkoztatással egy évben mintegy 400 fő kapcsolódhat be a közcélú munkába és kaphatja a minimál nyugdíj összege helyett a minimál bér összegét a végzett munkáért.
A kerület tisztaságát, rendezettségét segítendő mintegy 50 fő közterületi munkák elvégzésében vesz részt, parkokat tartanak rendben, játszótereket rendezik és ügyelnek azok tisztaságára.
Kerületünkben jelenleg rendelkezésre állási támogatásban részesül 348 fő, a 2009-es évben pedig 200 fő vett részt a közfoglalkoztatásban.
Mindehhez Hajdu László polgármester hozzátette, hogy azok számára, akik munkaképesek, a rendszeres szociális segély január 1-vel megszűnt. Ez azt jelentené, hogy sokaknak érdeke kellene, hogy legyen ez, az önkormányzat által kínált munkalehetőség.
-Ennek ellenére a lehetőségünkre álló álláshelyeket alig, vagy nem tudjuk betölteni. Úgy vélem, a kormány Út a munkához programja egyben egy leleplező program is. Azok a támogatottak, akik képesek egyik napról a másikra a 28.400 Ft-os támogatásról lemondani, és ahelyett, hogy a 70.000 Ft körüli minimálbért választanák, inkább eltűnnek a látókörünkből, azok biztos, hogy más, valószínűleg nem legális jövedelemforrással is rendelkeznek.