Menu

Ünnepi hangverseny az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

2022.10.24.

Az ünnepi hangverseny mellett átadták a díszpolgári címeket, valamint a kormányhivatali és rendvédelmi kitüntetéseket is.

A Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata, Polgármesteri Hivatala, valamint a XV. kerületi Fúvószenekari Egyesület közösen szervezett ünnepi hangversenyt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. A megemlékezésen megjelent és beszédet mondott Cserdiné Németh Angéla polgármester és Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő, de részt vett Tóth Veronika, Tóth Imre, Dr. Matlák Gábor alpolgármester és Dr. Kevevári Edit aljegyző is, valamint az önkormányzati képviselők, a polgármesteri hivatal dolgozói és természetesen a nap ünnepeltjei, kitüntetettjei, díjazottjai.

Ludwig von Beethoven Egmont nyitánya az 1956-os forradalom és szabadságharc himnusza lett, amelyet most a Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekar előadásában hallhattuk Kőrösy Róbert vezénylésében.

Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekar előadása Kőrösy Róberttel

Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekar előadása Kőrösy Róberttel

Ami a zene világában az Egmont nyitánya, az az irodalomban Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verse, melyet Mult István színművész adott elő.

Mult István színművész

Mult István színművész

Majd Edward Gregson tubaversenyének I-II-III. tétele következett: szólón játszott Vincze Nándor, ezután pedig Ludwig von Beethoven VII. szimfóniájának II. tételét, az Allegrettót hallhattuk.

Az ünnepi hangverseny után ünnepi pillanatok következtek, vagyis a díszpolgári címek, kormányhivatali és rendvédelmi kitüntetések átadása, melyet Cserdiné Németh Angéla polgármestert ünnepi megemlékezése előzött meg, melyben azonnal kiemelte, hogy külön öröm számára, hogy a világjárvány elmúlt két évének megpróbáltatásokkal teli nehéz időszaka után idén ismét a hagyományainkhoz méltó módon köszönthetik a kerületben és a kerületünkért dolgozó kiválóságaikat, valamint az újonnan kitüntetett díszpolgáraikat.

Cserdiné Németh Angéla polgármester ünnepi beszéde

Cserdiné Németh Angéla polgármester ünnepi beszéde

„1956. október 23-án az évek óta sötét diktatúrában élő, elnyomásban és hazugságban, félelemben és reménytelenségben tartott nemzet állt ki a függetlenség és a szabadság eszménye, az igazságosabb jövőbe vetett hite mellett. Szolidárisabb és emberhez méltóbb mindennapokat, az emberi jogok, a szólás- és véleményszabadság tiszteletét követelve bíztak egy demokratikusabb és élhetőbb Magyarország megteremtésében.”

Majd hozzátette, hogy szűk két hét után végül elbukott a magyar forradalom és szabadságharc a megszálló szovjet csapatok túlereje miatt, aztán Moszkva hadat is üzent a demokratizálódni vágyó Magyarországnak, brutális kegyetlenséggel világossá téve: nem tűr semmilyen önállósodási, függetlenségi törekvést a szovjet érdekszféra országaiban. És különösen fontos erre emlékezni ma, amikor a szomszédunkban az orosz hadsereg ismét lerohant egy független államot. Ukrajna megszállása nem különleges katonai hadművelet, hanem véráldozatokkal járó, bestiális kegyetlenséggel kitervelt területszerző háború.

„Béketárgyalásokat és tűzszünetet, a megszálló erők iránti elfogulatlanságot, megértést és tárgyalókészséget elvárni és követelni, mindeközben az Oroszország elleni európai uniós szankciókat bombaként ábrázoló kormányzati plakátokkal teleragasztani a közterületeket méltatlan és ízléstelen, ráadásul hazug otrombaság.”

A polgármester beszédében kiemelte, hogy a hazaszeretet, a lokálpatriotizmus, az elvek melletti kitartás és a szolidaritás felvállalása a békeidőkben is fontos, de még fontosabb a bajban és a történelmileg vészterhes események sodrában.

„Az Önkormányzatunk és a kerület egésze nevében szívből jövő hálával és köszönettel tartozunk a kerületben élők szolgálatában munkájukat végző, az itt élők biztonságáért dolgozó lokálpatrióta honfitársainknak. Mindazoknak a hivatásukat magas színvonalon teljesítő rendőröknek, tűzoltóknak és kormányhivatali dolgozóknak, akik nap mint nap a közösség, a kerület érdekében legjobb tudásuk szerint teljesítik hivatásukat.”

Köszönet és nagyrabecsülés illeti az idei két díszpolgári címmel kitüntetett kiválóságot is, de gratulált valamennyi kerületi kitüntetettnek, a kerületért dolgozó munkatársnak is.

„Szükségünk lesz egymásra – jobban, mint valaha, Rákospalota, Pestújhely és Újpalota szolgálatában.”

Budapest XV. kerület Díszpolgára címek

  • Díszpolgári Címben részesült Hajdu László volt polgármester és országgyűlési képviselő

A Főváros, kiemelten a XV. Kerület életében végzett jelentős közéleti szerepvállalása és közösségszolgáló tevékenysége, valamint példaértékű életútja elismeréséül.

Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő, Hajdu László díszpolgár és Cserdiné Németh Angéla polgármester

Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő, Hajdu László díszpolgár és Cserdiné Németh Angéla polgármester

  • Posztumusz Díszpolgári Címben részesült Domonkos Miksa

A kitüntetéseket Cserdiné Németh Angéla polgármester és Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő adta át.

Kiváló Kormánytisztviselő Elismerő Oklevelek

  • Horváthné Molnár Melinda
  • Dombi Csaba

Rendvédelmi Szervek Elismerő Oklevelek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XV. kerületi Rendőrkapitányság állományában a bűnmegelőzési, bűnüldözési, rendészeti feladatok ellátása során végzett kiemelkedő, magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként Rendvédelmi Szervek Elismerő Oklevélben részesül:

  • Debreceni Erika rendvédelmi igazgatási alkalmazott
  • Gyöngy Krisztina rendőr hadnagy
  • Janetka Gábor rendőr százados
  • Méreg Attila rendőr százados
  • Pető Norbert rendőr törzszászlós
  • Pocsai István rendőr főtörzsőrmester
  • Szemerei Zoltán rendőr alezredes
  • Szoboszlay Ákos rendőr főtörzsőrmester
  • Szűcs-Virág Krisztina rendőr főhadnagy
  • Tóth Balázs Ádám rendőr alezredes

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség IV. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományában a tűz- és kárelhárítási feladatok ellátása során végzett kiemelkedő, magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként Rendvédelmi Szervek Elismerő Oklevélben részesül:

  • Béres Ferenc tűzoltó alezredes
  • Balog László tűzoltó főtörzsőrmester
  • Cserődi József tűzoltó őrnagy
  • Kerezsi Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester
  • Rezsucha Roland tűzoltó főtörzsőrmester
  • Szabó Sándor tűzoltó főtörzsőrmester