Menu

Kilenc ország-sikeres együttműködés
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.01.20.

Kölni projekt néven kilenc ország óvodapedagógusai találkoztak az elmúlt hét péntekén a Czabán Általános Iskola és Óvoda Klapka utcai intézményében.
Az Ausztriából, Dániából, Németországból, Görögországból, Izlandról, Lengyelországból, Svédországból, Franciaországból érkezett óvodapedagógusok magyar kollegáikkal folytattak szakmai konzultációt.

A pedagógusok olyan ismereteket vitattak meg egymás között, amelyek segítik megérteni a különböző országokban az intézmények közötti átmenet folyamatát. Elsődleges céljuknak a szemléletformálást tekintik: a nyitottságot, a nevelésben résztvevő partnerek között a gyermekek érdekében. Olyan pedagógiai kompetenciák kialakítására törekszenek, amelyekkel komolyabb zökkenők nélkül biztosítható a gyermekek életében az óvodából az iskolába való átlépés.
A Klapka utcai óvoda pedagógusai a képességfejlesztés lehetőségeit mutatták be játékban. Láthatták a vendégek, hogy a mindennapi élet során miként valósulnak meg pl. a vizuális, énekes és anyanyelvi fejlesztések, hogyan épülnek be a gyereke mindennapjaiba a matematikai játékok. Betekintést nyerhettek a tanköteles korú gyermekek játékos angol tevékenységeibe, valamint abba, hogy a kézműves műhelyben miként dolgoznak a gyermekek.
A gyakorlati foglalkozásokkal egybekötött konferenciát Hajdu László polgármester nyitotta meg, aki a XV. kerület oktatási rendszerét vázolta fel néhány mondatban, majd szólt arról, hogy hogyan működnek a kerületi nevelési-oktatási központok, hogyan folyik ezeken belül a munka.
S hogy milyen programok vártak a résztvevőkre? A vizuális fejlesztés, matematikai-, anyanyelvi-, énekes játékokon keresztül a képességfejlesztés lehetőségeit mutatták be a csoportok, majd játékos angol foglalkozásra került sor. Az óvoda műhelyében kézműves bemutató tevékenységeket láthattak a részt vevők: textilnyomdázást, póló- és terítőkészítést. Megtekinthették a vendégek azt is, hogyan zajlik a néphagyományra épülő játékos – táncos mozgás az óvodásokkal, sőt, ennek hangulatát akár saját maguk is kipróbálhatták egy közös tánc során.
A projekt megbeszélés után Végváriné Kékhegyi Erika intézményegység-vezető számolt be a nap eseményeit a vártnál sokkal sikeresebbnek értékelte:
-A vendégek nagyon pozitívan fogadták a látottakat. Külön kiemelték, hogy itt Magyarországon milyen jól szervezett és sikeres az óvodapedagógusok továbbképzése.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló