Menu

Történetek a múltból
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.01.19.

Néhány napja Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő és Gyurcsánszky János alpolgármester köszöntötte Brettner Ferencnét, kerületünk Díszpolgárát 80. születésnapja alkalmából.

Az ünnepelt közel negyven éven át (1946-85) dolgozott a XV. kerületi Tanácsnál, s miután a Terv és Beruházási Osztály vezetője volt, így valóban keze nyomát viselik a kerületi épületek… ha nem is közvetlenül. Minden épületről mind a mai napig mindent tud, úgy ismeri, mint a saját tenyerét.
Nevéhez fűződik a kerületben végzett gáz és csatornaépítések szervezése, de az óvodaépítési program is, melynek köszönhetően egyszerre hat óvoda épülhetett fel kerületszerte. Sőt, a tanuszoda építéséhez is úgy szedte össze a pénzt számos cégtől, hogy végül is a kerületnek egy fillérjébe sem került.
Munkatársaival összesen huszonhat beruházást végzett el, tudta, hogy kitől, mikor és mennyi pénzt remélhet úgy, hogy mindet a kerület érdekében tudjon hasznosítani.
Köszöntésén számos anekdotát, történetet mesélt el a ma már dédunokákkal büszkélkedhető Maja néni. Brettner Ferencné Patay Máriát ugyanis mindenki így ismeri. Manapság férjével gyakran sétálnak a kerület utcáin egy-egy épületnél meg-megállva, felidézve annak történetét, mikor épült, mi működött ott, ma milyen funkciót tölt be.
Viccesen annyit mondott: a Rákosi úti óvoda falára egyszer felkerülhet majd az emléktáblája, ugyanis itt a kerületben töltötte egész életét. A munka szeretete ma is kiérződik hangjából.
Több évtizedes kiemelkedő munkájáért nyolc évvel ezelőtt lett a kerület Díszpolgára, most pedig a „nyolcvankodók” táborát bővíti
További jó egészséget kívánunk Maja néninek!

Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló