Menu

2010 az összefogás éve

2010.01.12.

Kedves Rákospalotai, Pestújhelyi, Újpalotai Olvasó! Túl vagyunk az ünnepeken, amelyek a családok életében reményeim szerint – a napi gondok ellenére – szeretetben és békés hangulatban telt el. Az új év első hetei egyszerre a számvetés, a tervezgetés és a vállalások időszaka.

Kerületünk 36 ezer háztartásának, családjának külön-külön elkészített mérlege 2009-ről nagyon erős különbségeket mutat. Sokan az ünnepeket is a napi nehézségek terhe alatt töltötték. Voltak, akik egyedül, magányosan ültek a lakásukban, mások éppen otthon nélkül, esetleg albérletben, egyesek a hajléktalanok átmeneti szállásán, vagy a szabad ég alatt töltötték az ünnepeket a nekik jutott sors terhét viselve.
Gondoltunk-e rájuk az ünnepek alatt? Az új év első heteiben se felejtsük el azokat, akik betegen, az állami gondoskodás intézményeiben, családotthonban, nevelőszülőknél töltötték a szeretet ünnepét. Megkezdődött a 2010-es esztendő, a boldog, sikerekben gazdag jókívánság pedig mindenkire ráfér.

Önkormányzatunk, Rákospalota, Pestújhely, Újpalota képviselő-testülete az ország egyik legjobban működő szociális rendszerét működteti évek óta, ez tette lehetővé, hogy a rászorultakon, az elesetteken, az időseken és a betegeken tavaly is segíteni tudtunk.

Az elmúlt esztendő a válságkezelés ideje volt ugyanúgy kormányzati, mind önkormányzati, vagy családi szinten. Országszerte sokan vesztették el munkahelyüket, sokan jutottak a korábbinál nehezebb élethelyzetbe, ezért az elmúlt évben még több figyelmet kellett azokra fordítanunk, akik saját erejükből nem tudtak volna talpon maradni.
Azt hiszem, jól döntött a képviselő-testület valamennyi tagja, és a hivatal valamennyi dolgozója, amikor a kerületi lakók szociális biztonságának elsődleges célját tartotta szem előtt döntéseiben, lépéseiben, – polgármesterként köszönetet mondok az elmúlt évi munkájukért.
Az új esztendőben is szeretnénk garantálni mindezt, és ígérem Önöknek, hogy amíg a kerület képviselője és vezetője vagyok, addig a rászorulókról nem fog megfeledkezni az önkormányzat a jövőben sem.

Idén is a legfontosabb feladatunk a kerületben élők alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása, a közoktatási intézmények, óvodák, általános iskolák, középiskolák és szakiskolai ellátás jó szinten való biztosítása. Célunk, hogy a járóbeteg-ellátás, gyermekorvosi, felnőtt háziorvosi, fogászati, védőnői, 24 órás ügyeleti és a rendelőintézeti betegellátás zavartalan legyen. A kerület lakosságának szociális összetételére tekintettel a gyermekvédelmi, a gyámügyi, a gyermekellátási gondoskodást az előző év magas ellátási szintjén biztosítjuk. A szociális intézményeink, a bölcsődei szolgáltatás, a rendszeres pénzbeli és nem pénzbeli juttatások biztosításával, a családsegítő szolgálat teljes vertikumának szolgáltatásaival állnak munkatársaink ügyfeleink rendelkezésére. Gondolunk az esélyhátrányban lévőkre, az ÉNO és FÉNO intézményünk működtetésével, a sajátos nevelési-képzési igények kielégítésének fenntartásával, a veszélyeztetett helyzetben lévő családokban élő gyermekek FIÓKA intézményünkben biztosított kiemelt ellátásával.

Fontos feladat, hogy az ellátások pénzügyi finanszírozása jól szervezett legyen, hiszen a rendelkezésre álló – korlátozott – források határozzák meg a szolgáltatások folyamatosságát és minőségét is.

Képviselő-testületünk 2009 novemberében elfogadta a költségvetés 2010. évi koncepcióját. Számolunk azzal, hogy az ország teherbíró képessége hatással lesz a mi kasszánkra is. A gazdasági, pénzügyi és a bank-piacok nemzetközi válsága hatására és a belső államháztartási nehézségek figyelembevételével elfogadott állami költségvetési törvény szigorú tervezést követel meg minden gazdálkodó szervezettől, ez alól nem kivétel a mi önkormányzatunk sem. Azzal számolunk, hogy az államtól érkező normatív támogatások, amelyek a költségvetésünk egyharmadát jelentik, néhány százalékkal csökkenni fognak.

A költségvetésünk bevételi oldalán az úgynevezett saját bevételekkel a normatív csökkenést nem tudjuk csak belső átcsoportosításokkal ellensúlyozni. Hosszú évek óta nem szorultunk működési hitel felvételére, 2010-ben is szeretnénk elkerülni. A fejlesztések számottevő részének forrása azonban valamilyen banki forrásból származó pótlólagos tőke lehet. A városüzemeltetést, tehát a parkok, játszóterek, járdák, közutak, fák-sövények gondozását, továbbá a vagyonüzemeltetést (a bérlakások, üzlethelyiségek, közterületek bérbeadását), a csarnok és piacüzemeltetést, a szociális foglalkoztatást a 2009-es év szintjén szeretnénk működtetni.

Jó reményünk van arra, hogy jut a kultúrára, a sportra, a civil szervezetekre, az egyházak és a kisebbségi önkormányzatok támogatására. Szeretném remélni, hogy 2010-ben is gyarapodunk a jövő generációjának nevelésében, a szellemi életünk széles területén, az életmód és kulturált együttélésben, hitben és összefogásban.

Azt gondolom, Önök előtt is látható, hogy nehéz év kezdetén állunk, és nem lesz könnyű feladat az eddig elért „szint”, vagy az eddig vállalt programok megőrzése sem. Folytatni akarjuk – az energiafogyasztás és így a rezsi csökkentése érdekében – a lakótelepi épületek felújítását, ehhez, ha szükséges, még hitelt is felveszünk. Ugyanilyen fontos program az útépítések folytatása, vagy az óvodák, bölcsődék bővítése, ami örömünkre azt is jelzi, hogy városrészünk a családok számára egyre vonzóbb célpont.

Valamennyi célhoz jelentős összeget különítettünk el a költségvetésben, így azok megvalósítása nem marad távoli elképzelés.

Arra kérem Önöket, XV. kerületi polgárokat, fogjunk össze, hogy az elmúlt években közösen elért eredményeinkből ne kelljen engednünk, segítsenek együttműködő támogatásukkal, lokálpatrióta önkéntes munkával és kitüntető bizalmukkal feladataink megoldásában.

Hajdu László
országgyűlési képviselő
polgármester