Menu

Kisebbségek karácsonya

2009.12.30.

Csak úgy, mint év közben, év végén is számos hagyományos ünnepre sor kerül. Így decemberben a kerületi kisebbségi önkormányzatok is megtartották közös karácsonyi ünnepségüket, melyen a különböző nemzetek kultúrájával, és étkeivel is megismerkedhettek a Csokonai Művelődési Házba látogatók.

Ugyanis ezen az esten hét kisebbség mutatkozott be.
A Német Kisebbségi Önkormányzat vendégeként a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ Neptun utcai általános iskolájának német nemzetiségi osztályának tanulói gyermek táncokat, majd egy karácsonyi darabot mutattak be a békesség és a szeretet jegyében. A Szerb Kisebbségi Önkormányzat vendégeként a Taban Folklór Centrum műsorát tekinthettük meg, míg a Bolgár Kisebbségi Önkormányzat elnökeként Hadzsikosztova Gabriella a „Határtalan határ” című színdarabból adott elő részletet.
Felcsendült egy macedón népdal, illetve egy karácsonyi dal is.Kísért a Határeset zenekar. A Görög Kisebbségi Önkormányzat meghívásának eleget téve az Ellinismos női táncegyüttes műsorát kísérte taps, míg az Örmény Kisebbségi Önkormányzat felkérésére Avedikián Viktória örmény egyházi éneket, egy szerelmes dalt és egy karácsonyi éneket adott elő. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat a Karaván együttest hozta el, akik a talpalávalót húzták a táncos lányoknak. A kulturális műsor végén pedig a Horvát Önkormányzat képviseletében Kuzma Orsolya 3 horvát karácsonyi éneket adott elő horvátul és magyarul, míg a Zora tambura zenekar bácskai horvát dallamokat szólaltatott meg
Nemzetiségek ételek kóstolója. Utóbbi együttes az este folyamán balkán táncházat is tartott, ám előbb mindenki megkóstolta a finom étkeket és italokat.
A vendégeket görög Metaxa és horvát „loza” szőlő pálinkával fogadták a szervezők, a bolgárok a bort hozták, a szerbek a csevapot, az örmények „Marlenka” örmény süteményt, míg a németek feketeerdő tortát hoztak.
-Mivel a bolgárok, a horvátok, a szerbek és a görögök is ismerik a burek ételt,
az idén ennek az ételnek többféle változatát mutattuk be- pl. túrós, túrós spenótos, húsos, almás- mondta Kuzma István, a Horvát Önkormányzat elnöke, majd hozzátette, hogy volt még görög fetás pita és spenótos-fetás pita, görög tzatziki saláta és töltött szőlőlevelek –dolmades-, valamint horvát „gibanica”: túrós, mákos és meggyes rétes.