Menu

Emlékezés azokra, akik életüket adták a szabadságért

2022.10.07.

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata megemlékezést tartott az aradi vértanúk emléknapján.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követő rémuralom, amelyet a rettegett Haynau neve fémjelez, az aradi vérengzés, a mártírhalált halt 13 honvédtiszt tragikus története minden korosztályt megérint. Haláluk napja a forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának szimbóluma lett. Rájuk emlékeztünk október 6-án, az  aradi vértanúk napján.

„173 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án kísérték a vesztőhelyre és végezték ki az aradi tizenhármakat – azt a tizenkét tábornokot és egy ezredest, akik hősies önfeláldozással és rendíthetetlen odaadással harcoltak egy független, szabad és igazságosabb Magyarországért. Katonaként és honpolgárként az utolsó pillanatig hűek maradtak hazájukhoz és elveikhez az orosz cári, és az osztrák császári seregek ellen harcolva a magyar forradalomért és szabadságért. Példát mutattak emberi tartásból, tisztességből és hazaszeretetből. Nemzeti hősökké magasztosulva tetteiknek és helytállásuknak köszönhetően nevük örökre megmarad a nemzeti emlékezetben”

– kezdte az ünnepi beszédét Cserdiné Németh Angéla polgármester az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulóján tartott megemlékezésen, melyen rajta kívül Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő, Tóth Veronika és Tóth Imre alpolgármesterek is jelen voltak. Cserdiné Németh Angéla köszöntötte a megjelent önkormányzati képviselőket, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat képviselőit, valamint a kerületi közép- és általános iskolák képviselőit is.

Az „aradi tizenhármak”-ként emlegetett honvédő hősök: Kiss Ernő altábornagy, Dessewffy Arisztid és Schweidel József tábornok, Lázár Vilmos ezredes, Aulich Lajos, Damjanich János, Knezić Károly, Láhner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Török Ignác és Vécsey Károly tábornok a kegyetlen megtorlás áldozataivá váltak 1849. október 6-án. Pesten ugyanezen a napon végezték ki Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét. Az ő tragikus sorsukban osztozott az 1849. augusztus 22-én felakasztott Ormai Norbert ezredes, az 1849. október 25-én agyonlőtt Kazinczy Lajos ezredes, valamint a börtönben elborult elmével meghalt Lenkey János tábornok

Ők azok, akiknek a példája és a helytállása ma is erkölcsi útmutatást ad mindannyiunknak az egyre zavarosabb és bizonytalanabb jelenben. Sok mindenben különböztek, de egy közös célért, a szabad és független Magyarországért, egy méltányosabb és igazságosabb, szolidárisabb ország megteremtéséért küzdöttek magyar, örmény, német, osztrák, horvát és szerb nemzetiségű hazafiként

– folytatta beszédét Cserdiné Németh Angéla polgármester.

Az ünnepi beszéd előtt a Rákospalotai Kossuth Lajos Általános Iskola 8. A osztályos tanulói adtak műsort: Hermán Nóra, Sári Bianka, Sélei Vivien, Szőke Luca, Őri Richárd, Pál Norbert és Szabó Ferenc. A műsort összeállította és betanította Hanzelikné Agócs Irén. Ezt követően a koszorúzási ünnepség következett.

„1848-49 máig ismert hőseinek és ismeretlen sokaságának küzdelme, erőfeszítése és erkölcsi példája, patrióta helytállása ma is arra kötelez minket, hogy az igaz és helyes utat válasszuk. Hogy méltóak legyünk és azok is maradhassunk elődeinkhez, az aradi vértanúk tanúságtételéhez – 1848-49 forradalmának és szabadságharcának nemes emlékéhez”

– ezzel a gondolattal fejezte be beszédét Cserdiné Németh Angéla.

(Fotó: Subits-Tóth Gergő / Csokonai Nonprofit Kft.)