Menu

Nagy az érdeklődés a csarnokban

2009.12.13.

Hosszú várakozást követően a héten megnyitotta kapuját a megújult Wesselényi utcai csarnok, melynek hivatalos átadásán Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János alpolgármester és dr. Szaniszló Attila, a Csapi 15 Kft. ügyvezető igazgatója vágta át a szalagot.

Az ünnepen dr. Szaniszló Attila örömének adott hangot, hogy a piac fennállásának 50. évfordulójára ilyen szépen alakult át a terület, az épület megőrizve régi patináját. Hajdu László pedig arról szólt köszöntő gondolataiban, hogy a tervezők, kivitelezők és a műszaki ellenőrök közös munkájának eredményeként lehetünk most jelen a megszépült csarnok átadásán, ahol összesen 12 üzlet kap helyet, közöttük 450 m2-en a CBA áruház, illetve 4 kisebb (11 m2) és hét nagyobb (29-33 m2). A teljes beruházás közel 96 millió forintba került, melyből 40 millió forintot a csarnok maga termelt ki, 40 milliót a kereskedők saját maguk fektettek be, illetve 15 millió forintot az önkormányzat adott. Mind a piac, mind a külső bejáraton át megközelíthető élelmiszer áruház kedvező nyitva tartással várja a vásárlókat.

Sajtóanyag:
Az 1960-ban megépült vásárcsarnok az új évezred küszöbén nem csak műszaki, hanem kereskedelmi szempontból is teljes megújulásra szorult. A 70-es évek elején piacüzemeltetési és kereskedelmi szempontból rendkívül szerencsétlen belső felépítményi struktúrát alakítottak ki, ami elrejtette az elvben hasznosítható csarnokterület jelentős részét a keresztülhaladó vásárlók elől jelentősen csökkentve azok üzleti értékét, hasznosíthatóságát. A fogyasztói szokások változása és a kiskereskedelem struktúrájának máig tartó átalakulása, kölcsönhatásban a helyi adottságokkal a 90-es évek közepére oda vezetett, hogy a vásárcsarnok és a köré szerveződő hagyományos termelői piac hanyatló pályára állt…. Forgalma rendkívül visszaesett, és intézkedéseket sürgetett az ötödik évtizedébe lépett csarnok leromlott műszaki állapota is.
Az önkormányzat képviselő-testülete 2007 decemberében több határozatot hozott a vásárcsarnok megújítása, megmentése érdekében. A projekt előkészítésével és lebonyolításával az kerület önkormányzati piacait üzemeltető CSAPI-15 Kft-t bízták meg.
Az építészeti terveket hosszas és többoldalú egyeztetést követően kialakult tervezési program szerint a fővárosi Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft készítette, Krikovszky Péter építésztervező vezetésével. A kereskedelemszervezési szakmai szempontok között a meghatározó célkitűzés volt a hagyományos kispiac újra pozicionálása a mind élesebb kereskedelmi versenyben. A csarnokban helyet kapott egy 305 m2 eladóterű élelmiszer áruház és 11 hagyományos piaci kiskereskedelmi egység (zöldség gyümölcs, hús-hentes áru, savanyúság, pékáru stb.) amelyeket a szabadpiaci területen a rákospalotai és az agglomerációból érkező kistermelők, vásározók kínálata egészít ki. A régi MÁV-telep védelemre érdemes városképének a helyreállítása is fontos eleme lett a terveknek.
Az önkormányzat törekvése, hogy a kis alapterületű vásárcsarnok a jövőben az élelmiszer piacoktól a lakosság által elvárt árukínálatot teljes körűen nyújtsa, s az élelmezés egészségi követelményeknek minden tekintetben megfelelő, kulturált környezetet biztosítson a vásárlóközönségnek és az itt dolgozóknak.
A Wesselényi vásárcsarnok projekt a kereskedelem szervezési és műszaki gondok komplex megoldására irányul, és egy forráshiányos periódusban valósult meg. Az átépítés finanszírozását a piacok fenntartására rendelt önkormányzati célvagyon – ami egyfelől maga az ingatlan, másfelől 15 millió Ft fejlesztési támogatás és a piacok üzemeltetésére létesített gazdasági társaság felhalmozásaiból áll – valamint a kereskedelmi magántőke bevonása (bérletek értékesítése útján) tette lehetővé.
Az üzlethelyiségek bérleti jogát nyilvános versenytárgyaláson elnyerő kis- és középvállalkozások jelentős összegeket fordítottak az üzlethelyiségek befejező kialakítására, felszerelésére és berendezéseire.
A kivitelezési munkálatok két szakaszra bonthatók: önkormányzatira és üzemeletetőire (kereskedőire). Az önkormányzati szakaszban megvalósul a vásárcsarnok elavult közműhálózatának a teljes cseréje, az új belső felépítmények – ún. emelt szerkezeti készültségi fokig történő – kialakítása, valamint a gazdasági udvarok új burkolatának és a közösségi, illetve a piac üzemeltetését kiszolgáló egységek teljes körű kialakítása.

Néhány adat:
Az 1960-ban megnyitott, XV. kerületi Wesselényi utcai vásárcsarnok 2009. május 30-án zárta be kapuit az felújítás/ átépítés idejére.
Az építkezés üzemeltetői szakasza 2009. július 7-én indult és szeptember 29-én fejeződött be. Az üzlethelyiségek belső kialakítása és felszerelése (kereskedői szakasz) októberben indult, és a december első napjaira teljesen be is fejeződött. A projekt ún. önkormányzati szakaszának teljes költsége (a megelőző évek előkészítési, tervezési stb. költségeivel együtt) várhatóan valamivel, 100 millió Ft alatt marad. Az eredeti tervekhez képest például előbb, már 2009-ben elkészült a főhomlokzat előtti díszburkolat, és új termelői asztalokat állítottak be.

Az újonnan kialakításra került árusító egységek:

Üzlethelyiség Terület
I. sz. CBA élelmiszer áruház: 450 m2

II. sz. Hús-hentesárú 33 m2
III. sz. Kenyér pékárú 11 m2

IV. sz. Baromfi 33 m2
V. sz. vendéglátás 11 m2
VI. sz. Baromfi 33 m2
VII. sz. Savanyúság szaküzlet 11 m2
VIII. sz. Zöldség-gyümölcs 33 m2
IX. sz. Delicates 11 m2
X. sz. Zöldség-gyümölcs 33 m2
XI. sz. Büfé 29 m2
XII. sz. Zöldség-gyümölcs 33 m2

A vásárcsarnok belső területe: 900 m2 Ebből kereskedelmi terület: 716 m2
Élelmiszer áruház eladótere: 305 m2
A vásárlói folyosó: 120 m2
Valamint kiszolgáló egységek: WC-k, iroda, stb.

Az új nyitvatartási rend:
Hétfőn: 7.00-17.00-ig
Kedd – Szerda: 7.00-18.00-ig
Csütörtök – Péntek: 6.00-18.00-ig
Szombat: 6.00-14.00-ig