Menu

Öt tonnás tömb őrzi a múltat
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.11.13.

Évek óta hagyománya van annak, hogy a hajdani pestújhelyi temető helyén, a Hartyán közi iskola előtti dombon gyertyák és virágok fényében megemlékezésre kerül sor. S hogy miért?

Mindez a múltba nyúlik vissza.
Ugyanis egészen 1969-ig, az újpalotai lakótelep építésének megkezdéséig ezen a területen volt a pestújhelyi temető.
Sokan tudnak minderről, de még többen nem is sejtik. 2009. november elseje óta azonban mindez megváltozott. Ekkor került ide egy hatalmas kőtömb, mely feliratában is hirdeti: Memento 1909-1969-2009. Az utóbbi két számról most már mindenki tudja, mit jelent, de vajon az 1909-es szám mit jelent? Erre a választ szintén az elmúlt hetek eseményei azok számára is választ adtak, akik nem tudták eddig: éppen 100 éves Pestújhely. Ez a kőtömb pedig most már véglegesen őzi és összeköti a két településrész történetét: Pestújhelyét és Újpalotáét.
Ezen az esten, megemlékezésen, avatáson számos értékes mondat hangzott el: Páljános Andrásnak, a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület elnökének-, Hajdu László polgármester- országgyűlési képviselőnek, az egyesület alapító tagjának-, László Tamás országgyűlési képviselőnek, az egyesület tagjának-, valamint Kelemen Árpádnak, az Újpalotai Szabadidő Központ vezetőjének gondolatai. Utóbbi megemlékezését Báthori Béla, az Újpalotaiak Baráti Körének elnöke tolmácsolta.
Közben még szép műsor: vers és dal, zene és szöveg tette még felemelőbbé a meghitt öszejövetelt- dr. Mészáros Balázs, Tóth Ibolya, Várhegyi András valamint Kapy Judit előadásában.
S hogy mindez az együttlét még jobban sugározza az összefogást, a múltra való emlékezést, amely a jelenen át a jövőbe ível át, az egyházak képviselői (Bárka Baptista Gyülekezet- Dobner Győző lelkész, Pestújhelyi-Újpalotai Református Egyházközség- Trencsényi László lelkész, Pestújhelyi-Újpalotai Evangélikus Egyházközség- Szabó András lelkész, Újpalotai Református Missziói Egyházközség- Fogarasi Gábor lelkipásztor, Bp.-Újpalota – Boldog Salkaházi Sára templom- Repcsik Gyula káplán) is megáldották az emlékhelyet, majd a gyertyák, a mécsesek fényének fellobbanása hirdette fennen: bárki is vagy, ki erre jársz, emlékezz halottaira, elődeidre, akik vagy itt a föld mélyén, vagy máshol alusszák véget nem érő álmukat.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló