Menu

50 év -Jubileumi napok

2009.10.27.

A Száraznád Nevelési-Oktatási Központ minden intézményegysége közösen tartott kétnapos jubileumi rendezvénysorozatot, melyben épp úgy helyet kaptak a bemutatkozó foglalkozások, mint a konferencia számos, színes előadása.

A fél évszázada működő intézményben a pedagógusok elé valóban olyan feladatok álltak, melyet csak hivatásból lehetett és lehet megoldaniuk: nevelési és egyéb más zavarokkal küzdő fiatalok fejlesztését, társadalomba történő beilleszkedését valósítják meg.
A jubileumi rendezvények során visszaemlékeztek a jelenlévők a múltra, beszéltek az eddig elért eredményekről, s mindezt meghívott szakemberek előadásai színesítették.
A programsorozat első napján bemutató foglalkozások voltak a Molnár Viktor utcai óvodai-, a Neptun utcai és a Pattogós utcai iskolai intézményegységekben, valamint a Neptun utcai szakszolgálati- és a Pattogós utcai szakiskolai intézményekben, majd másnap konferencia várta az érdeklődőket.
A szakmai napon először a Zene Mindenkié Egyesület zenei csoportja Brahms Altatóját adta elő, majd a II. és III. osztályosok Kányádi Sándor A három székláb című versét szavalták és játszották el a konferencia résztvevőinek. A műsorokat a diákok és a tanárok tánca zárta.
A konferencia fővédnöki tisztét Hajdu László polgármester töltötte be, illetve jelen volt többek között még dr. Pálinszki Antal alpolgármester, Németh Angéla, a MOS Bizottság elnöke is.
A gyerekek előadását követően Hajdu László mondott köszöntőt, aki beszédében kiemelte, hogy a Száraznád NOK milyen fontos szerepet tölt be a speciális nevelési igényű gyerekek fejlesztésében. Az intézmény a tevékenysége miatt nem egy „egyszerű” kerületi iskolának, hanem regionális iskolának számit, mivel az agglomerációból és a főváros másik öt kerületéből is idehozzák a szülők gyermekeiket. Hajdu László arról is beszélt, hogy az önkormányzat az iskola éves működtetésére évi 1 milliárd forintot fordít. A beszéd végén a születésnap alkalmából Zádoryné Leiner Erikának, az iskola megbízott igazgatójának emléklapot és ajándékcsekket nyújtott át a polgármester.
Bár egyéb elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott jelen lenni Kiss Péter miniszter, de levélben elküldte személyes jókívánságait az ünneplőknek. Gratulált az elmúlt 50 évben elért sikerekhez, szakmai elismerésekhez és ahhoz a munkához, amit az értelmileg, valamint a halmozottan sérült gyermekek fejlesztése terén elértek a pedagógusok.
Ezt követően Hajdu László és Zádoryné Leiner Erika a régi dolgozókat köszöntötte. Elismerést kapott Ájus Gáborné, Bodorné Farkas Zsuzsanna, Csatári Árpádné, Dobos Lászlóné, Fischlné Kozmár Katalin, Millián Györgyné, Papp Istvánné, Székely Balázsné, Bódi István, Szépréti Tibor, Gyuris Anna.
A konferencia Brazzorottó Jenőné, tiszteletbeli elnök-igazgató az elmúlt 50 év eseményeit elevenítette fel, majd Metzger Balázs, 3. számú Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ igaztója számolt be arról, hogyan alakul a bizottság szakmai munkája a törvényi változások miatt. Mátyus Mihály, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője a sajátos nevelési igényű fiatalok speciális szakiskolai képzéséről tartott előadást, míg Szabó Ákosné dr., az ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógia Karának dékánja a gyógypedagógiai képzésről beszélt és ismertette a főiskola, valamint a Száraznád NOK együttműködését. Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Károli Gáspár Református Egyetem Személyiség- és Klinikai Pszichológiai Tanszékének vezetője a pedagógushivatás lelki hátteréről szólt, dr. Ranschburg Jenő pszichológus pedig az iskolai erőszak és annak kezeléséről tartott szakmai előadást nagy sikerrel.