Menu

I.Országos Magyarok Nagyasszonya Találkozó
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.10.23.

A rákospalotai nagytemplom búcsú napja, minden évben október 8. napján van. Ebben az évben is megtartották a templom búcsúnapját, melynek ünnepi szónoka: Dr. Csordás Eörs kanonok volt, aki a nagytemplomban 3 évig szolgált, mint plébános. Az egyházközség az elmúlt évben hirdette meg a templom búcsúnapjához kötődő lelki programot: Legyünk Lélekben egyek! Az I. Országos találkozóra valamennyi, Magyarok Nagyasszonyáról elnevezett templomok közösségei meghívást kaptak.

A tavaly augusztusban kinevezett plébános által meghirdetett programot, Hajdu László polgármester is örömmel támogatta.
Október 17-én az ország 35 településéről közel 700 vendég érkezett a rákospalotai főplébániára. A vendégek, zarándokok a közös imát követően először egy előadást hallgathattak meg, Dr. Kovács Zoltán érseki titkár előadásában: „Magyarok Nagyasszonya” címmel. Az ünnepi szentmisét Dr. Paskai László nyugalmazott bíboros celebrálta a vendég papokkal együtt. Az alkalomra meghívást kapott a találkozó fővédnöke, Dr. Erdő Péter hivatalban levő bíboros, prímás, érsek, aki vatikáni kötelezettségei miatt személyesen nem tudott részt venni a találkozón.
A szentmise után különböző lelki programokon vehettek részt a hívek. Csángó magyar Mária énekek hangzottak fel, Kiss Dr. Tampu Tatiana előadásában; egy idős ferences szerzetes P. Dr. Kovács Bánk is előadást tartott, szintén Szűz Mária tiszteletéről. Dr. Kovács Bánk több évtizede lelkes kutatója e témának. Ezután filmvetítés volt egy nemrégiben a Kárpátalján történt csodás élményről, Az eseményről korábban a Magyar Televízió is beszámolt.
A sok-sok vendég persze ebédet is kapott. Az agapé a templomkertben zajlott, ahol a távolról érkezett vendégek a sátrakban fogyaszthatták el a helyszínen frissen főtt ebédet. A palotai hölgyek, asszonyok finom – saját készítésű – süteményekkel kedveskedtek a vendégeknek. Jó alkalom volt a távolabbi helységekből érkezőkkel való személyes ismerkedésre a találkozó.
– „Legyen ez a mai nap egy hagyomány kezdete” – fogalmazott Hajdu László ünnepi köszöntőjében. Találkozzunk minden évben a Magyarok Nagyasszonya ünnepnaphoz közeli időben ugyanitt, a rákospalotai főplébánia templomban. A XV. kerület nagyon büszke arra, hogy ez év október hónapban, az ország különböző településeiről érkező vendégek látogattak el hozzánk, hogy együtt ünnepelhessünk. „Úgy gondolom, ahhoz, hogy ebben a megosztott világban nagyobb legyen a szeretet közöttünk, ilyen találkozókra lenne szükségünk” – búcsúzott el a program főtámogatója, Hajdu László polgármester a zarándokoktól.

Kapcsolódó cikkek:





Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló