Menu

Tisztább környezet

2009.10.21.

Az önkormányzat képviselő-testülete a korábbi évek hagyományainak megfelelően az októberi hónapot tisztasági hónappá nyilvánította és ennek keretében takarítási akciónapként idén október 10-ét jelölte ki.

Az idén hetedik alkalommal megszervezett kerületi tisztasági hónap keretében az önkormányzat mintegy tizenötezer zsákot szerzett be-, valamint ingatlanonként öt darab lombgyűjtő zsákot biztosított a lakosok számára ingyenesen a hónap folyamán.
Idén az akciónap egybe esett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. által szervezett „Nagy Várostakarítás” elnevezésű programmal, melynek keretében az FKF Zrt-től ötszáz darab hulladékgyűjtő zsákot igényelt a kerület, melyeket a két kijelölt területről (Körvasút sor M3 felüljáró alatti terület; Erdőkerülő u. 47. Spar Áruház parkolója) az FKF Zrt. még aznap el is szállított.
Az akciónapot megelőző napokban hat oktatási intézmény is (Kolozsvár Iskola, Czabán Iskola, Kontyfa Iskola, Kossuth NOK, Károly Róbert Iskola, Száraznád NOK) takarítási napot szervezett az iskolájuk közvetlen környezetében a tanulók és szüleik bevonásával.
Az akciónap keretében a lakosság, és az önkormányzati képviselők segítségével számos terület lett szebb, és tisztább. A Kossuth emlékmű és a templom környéke, a Vácrátót tér és Tarpai tér, a Páskomliget u. 32-54-ig terjedő lakóházak hátsó fele, illetve több játszótér. A Pestújhelyi téren a lomb- és szemétgyűjtés mellett a padok festésére is sor került, valamint tisztább lett a Száraznád utca környezete, a Besenyő park és a Kolozsvár Iskola környezete, a Neptun utcai játszótér-, a Kontyfa utcai iskola környezete, a Szirom játszótér.
-Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok és azok környezetének takarítását a Palota Holding Zrt. szervezete. A takarításhoz szükséges eszközöket (lombseprű, cirokseprű, peremes lapát, nylon kesztyű, szúróbot, talicska) a Répszolg Kft. biztosította. Az akciónap szervezőinek és résztvevőinek köszönhetően a program eredményesen zárult, parkjainak, tereink szebbek, tisztábbak lettek. A részt vevők tapasztalatai azt mutatták, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva lényegesen kevesebb a kommunális és elszórt szemét, de a nagy közforgalmú helyeknél, ahol padok vannak elhelyezve nagy mennyiségű cigaretta csikk jelent meg.
A Répszolg Kft. úgy tájékoztatott, hogy az akciónapon, illetve az ezt megelőző napokon (intézmények takarítási napjain) közel 1000 m3 hulladékot gyűjtöttek össze, melynek elszállítása folyamatosan történik. Az ez évi és a korábbi évek egyértelműen pozitív tapasztalatai alapján, azok eredményeit és néhány hiányosságát figyelembe véve a következő évben is tervezünk tisztasági hónapot környezetünk szebbé és élhetőbbé tételének érdekében- mondta Gyurcsánszky János alpolgármester.