Menu

Palotáról Bécsbe

2009.10.15.

Az elmúlt héten a rákospalotai Magyarok Nagyasszonya Templomban vendégmisére került sor. Az 1995-98 között ezen a helyszínen szolgáló vezető plébános, dr. Csordás Eörs celebrálta a misét. A vendégmise a Mária ünnep nyitóeseménye volt.

Dr. Csordás Eörs jelenleg a bécsi Pazmaneum rektora, épp ezért ott szolgál, ám ennek a felkérésnek nem mondott nemet. Ám a misét követően miután néhány szót váltott Hajdu László polgármesterrel, visszautazott Bécsbe, az állomáshelyére.
Amint dr. Csordás Eörs elmesélte, a Pazmaneum hivatalos elnevezése Esztergom – Budapest Érsekség Szemináriuma, melyet közel 47 éven át 2000-ig a bécsi érsekség működtette. 2001-ben dr. Paskay László bíboros visszakérte a pápától az intézmény kezelési jogát, és miután dr. Csordás Eörs nagyapja osztrák származású volt, és több rokonom is Ausztriában él, a magyar katolikus egyház vezetője neki ajánlotta fel az intézet vezetését.
A Pazmaneum – névadója Pázmány Péter volt – 1623 óta áll Bécsben. A kispapok képzése azonban ma már nem a Pázmány által megvett épületben működik. 1900-ban ugyanis a magyar egyház a lerobbant épület helyett Bécs (jelenlegi IX. kerületében) egy újat vásárolt, ahol nem a magyar kultúrát, történelmet oktatját a külföldi hallgatóknak, hanem a magyar kispapokkal ismertetik meg a nyugati (elsősorban) az osztrák kultúrát. Az ott tanuló kispapok elsősorban nyelvi kurzusokon vesznek részt.
Dr. Csordás Eörs azonban nemcsak vezetője a Pazmaneumnak, hanem papi hivatásának is eleget téve misézik, valamint a bécsi egyházmegye felkérésére egy szociális otthon lakóinak lelki gondozását is elvállalta.
Amint dr. Csordás Eörs elmondta, nem szerette volna megzavarni itt Rákospalotán az utód, Szabó Sándor atya munkáját, így az elmúlt 11 évben nem járt itt, ám az atya a tanítványa volt, így a viszonyuk is nagyon jó.
-Örömmel tettem eleget a felkérésnek, és voltam itt néhány órát Rákospalotán- mondta a rektor, aki nemsokára ismét ellátogat Magyarországra, amikor is
Meszlényi Zoltán boldoggá avatásán vesz majd részt.