Menu

Emlékezés, emlékek
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.10.07.

Szép hagyománya van évek óta, hogy a kerületben az aradi vértanúk emlékére a róluk elnevezett utcáknál található emléktábláknál róják le kegyeletüket a iskolák diákjai, és a kerület lakói.

Idén is mindez így volt. Reggel elsőként a GYIÖK delegációja mellett az önkormányzat részéről Németh Angéla és Tóth Imre, míg a polgármesteri hivatal részéről Tajti Réka koszorúzott. A központi megemlékezésre a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ mellett található Batthyány Emlékkertben került sor, ahol az önkormányzat vezetői: Hajdu László polgármester, dr. Pálinszki Antal, Gyurcsánszky János és Király Csaba alpolgármesterek, valamint több önkormányzati képviselő is jelen volt. Ezen a helyszínen a Kossuth iskola diákjai tartották meg ünnepi műsorukat dr. Pálinszki Antal alpolgármester megemlékező gondolatait követően.
-Október 6-án az egész országban megemlékezések zajlanak. Reggel a Kossuth téren az ország vezetői előbb felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzet zászlóját. 160 évvel ezelőtt történt tragikus eseményekről minden településen megemlékeznek. A Nemzeti Gyásznapunk egy fájdalmas emléket elevenít fel, de október 6. nem csak a gyásznak, hanem az összefogásnak is emléke, hisz a szabadságharcban nem csak a magyarok, hanem a velünk együtt élő nemzetiségek, az örmények, a tótok, a lengyelek, a szerbek, a horvátok, a cigányok és a zsidók is részt vettek. A 13 aradi vértanú között kevesebb volt a magyar, mint a más nemzetiségi, és még az is, akit magyarnak gondoltunk, még az is nemzetiségi gyökerekkel rendelkezett. Gróf Batthyány Lajos első magyar felelős miniszterelnök például a kivégzése előtt írt búcsúlevelét nem magyarul, hanem németül írta. A kivégzett mártírok nem csak hősök, hanem emberi nagyságok voltak. A feljegyzésekből kiderül, hogy milyen méltósággal várták a halálos ítélet végrehajtását. Ebből is látszik, a hazafiság nem genetikai dolog, hanem egy erkölcsi örökség. Haynau féle megtorlás valóban példátlan volt. De az emberek emlékezete sosem a gyilkosokat, hanem a hősöket őrzi meg. A XV. kerületben 28 utca viseli az 1848/49-es események hőseinek neveit. A mi kerületünkben az országban az elsők között állítottak fel egy Kossuth-szobrot. De Kossuthról a Polgármesteri Hivatalban egy termet is elneveztünk, és ilyen néven egy nevelési és oktatási központot is működtetünk. De így vagyunk Deák Ferenccel is, akiről egy ablak készült a hivatalban, és egy utcánk viseli még a nevét. Végül említhetném még a 48-as örökmécsest, ezt a kertet, illetve az emléktábláinkat is. Ez utóbbiak közül egyet kiemelnék. A Sződliget utcai emléktábla az 1848-as események centenáriumára készült. Akkor az iskola pedagógusai és diákjai egy forintért „vásárolták meg” a táblára kerülő betűket. Ezt az 1948-as összefogást kívánom a 160. évfordulón is minden ünneplőnek- mondta az alpolgármester, majd a diákok műsorát követően a megemlékezés virágait helyezték el a jelenlévők.
A hagyomány folytatásaként a kerület további tíz helyszínén volt koszorúzás, és megemlékezés. Így a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda Sződliget utcai épületében található 48-as emléktáblánál az iskola diákjai, az Aulich Lajos utcában a Kolozsvár utcai Általános Iskola, a Pöltenberg Ernő utcában a Pestújhelyi iskola, a Damjanich János utcában a Szent Korona Általános Iskola, a Dessewffy Arisztid utcában a Dózsa György Gimnázium, a Vécsey Károly utcában a Kontyfa iskola, a Nagysándor József utcában a Czabán Általános Iskola, a Leiningen – Westerburg Károly utcában a László Gyula Gimnázium, a 48-as emléktáblánál a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, a Kiss Ernő utcában pedig az Örmény Kisebbségi Önkormányzat és a Hartyán NOK diákjai emlékeztek vissza az aradi vértanúkra. Utóbbi helyszínen még a korábbi években a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat helyezett el egy emléktáblát. Sőt, mint minden évben, így idén is a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ és a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat közös szervezésében október 6-án délután az aradi vértanúk emlékére kiállítást rendeztek és diákvetélkedőt tartottak.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló