Menu

Őszinteség, gyengédség

2009.10.07.

Eudochia Zavtur moldvai festőművésznő kiállítása látható az elkövetkező napokban a Csokonai Művelődési Házban, melynek megnyitóján elsőként Tóth Lajos igazgató szólt a tárlat megvalósulásának körülményeiről.

Elmondta, hogy Hodicska Tibor, főkonzul ajánlotta a figyelmükbe a művésznőt, aki a mostani kiállítást megelőzően Velencében mutatta be alkotásait. A könyvillusztrációtól a grafikáig és a festészetig a művésznő soha nem bánt mostohaként egyetlen műfajjal sem, egyenlő fontossággal és komolyan kezelve azokat. Ezzel a megközelítéssel a frissesség, gyengédség, őszinteség és adakozás híveként a színek lírai mestere, példás művészetet teremtve.
Az önkormányzat vezetése nevében dr. Pálinszki Antal, alpolgármester gratulált a kiállításhoz, illetve ahhoz a kiadványhoz, amely a művésznő 150 alkotását mutatja be. Amint az alpolgármester elmondta, Eudochia Zavtur éppen 30 évvel ezelőtt végzett a kijevi művészeti akadémián festő szakán. Művészi pályája során több mint 10 egyéni és megszámlálhatatlanul sok csoportos kiállításon vett részt, így többek között Olaszországban, Romániában, Moldáviában, Ukrajnában. Cipruson, Dániában, Izlandon, Németországban. A képei nemcsak formákat, színeket tartalmaznak, hanem gondolatokat, érzéseket is. Az alpolgármester végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen jellegű kiállítások fontos szerepet játszanak két nemzet közötti jó kapcsolat ápolásában.
Az elhangzottakhoz Alexandru Codreanu, a Moldvai Köztársaság Konzulja annyit tett hozzá, hogy a kultúra a híd szerepét tölti be két ország között, és a kölcsönös megértést szolgálja.
A megnyitó végén a festőművész megköszönte a vendégeknek, hogy eljöttek a megnyitóra és reményét fejezte ki, hogy képeivel örömöt szerezhet a látogatónak. Amint elmondta, az általa teremtette világ a színárnyalatokon keresztül harmóniát, fényt, csodát áraszt.