Menu

Negyven év I.

2009.09.26.

A kerek számok jegyében zajlik az idei évben számos esemény a kerületben, amely nem véletlen. Hiszen idén ünnepli Pestújhely a 100. születésnapját, míg Újpalota nemrégiben múlt el 40 éves. Az elmúlt hétvége az utóbbi településrész ünnepe volt: kiállítással, konferenciával, emlékkő avatással egybekötve.

Igaz, már korábban, szeptember 24-től látogatható a FSZEK Zsókavár könyvtárában az Újpalota 40 éves- dokumentumok,vallomások c. kiállítás, melyet Avarkeszi Béla civil referens nyitott meg.
Előtte azonban még a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei adtak elő két darabot fuvolán.
-A tablókról sok ismerős arc köszön vissza, illetve számos Újpalotához kötődő civil szervezet mutatja be anyagát- vágott a téma közepébe a civil referens, aki mindehhez hozzátette, hogy sajnos, nem itt született Újpalotán, ami már azért is lehetetlen lett volna, mert 1969-ben már érettségizett.
De kik is hozták el tablóikat, és mutatják be életüket fotókon, írásos emlékeken keresztül?
Tündérképző Egyesület. Az egyesületben tevékenykedők a nevükből adódóan igazi tündérként dolgoznak, a Segítsd az Iskoládat! Közhasznú Egyesület, melynek tagjai évről évre színvonalas vetélkedővel mozgatják meg a diákokat, a Periféria Alapítvány. Sok új programot szerveznek folyamatosan. A Nyírpalota Társaság a tablóján az elmúlt 40 évet mutatja be. Külön érdekes az „Itt éltek, laktak, alkottak ők…” című tabló; a CORTEX Alapítvány az Agysérültek Rehabilitációjáért, akiket szintén nagyon sokan ismernek a kerületiek közül. A Toronyhír Újpalotai Média Alapítvány: az újságból is sok ismerős köszönt vissza, az Újpalotaiak Baráti Köre Művelődési és Érdekvédelmi Egyesület szintén jelen van, valamint a legfiatalabb egyesület, az Együtt Újpalotáért Kulturális és Szociális Érdekképviseleti Egyesület, amely szervezetnek a tagjai már sok más civil szervezetből ismerősök, illetve elhozta tablóját a Budapest XV. ker. Idősek és Nyugdíjasok Egyesülete Öröm, hogy ilyen sok civil szervezet állította ki tablóit!
A kiállítás megnyitót követően beszélgetésre, kisfilmek megtekintésére még ott maradtak a jelenlévők. Ezzel a kiállítással párhuzamosan a Zsókavár Galériában, az Újpalotai Közösségi Házban is látható egy kiállítás, amely a könyvtárban látható emlékek, dokumentumok kiegészítése, másik fele. A Zsókavár Galériában látható kiállítás október 9-ig, míg a könyvtárban kiállított tablók október 20-ig tekinthetőek meg.