Menu

Döntés után és előtt

2009.09.24.

Már a 2008-as évben kétszer is komoly előkészületek voltak az ügyben, hogy a II. világháború magyar, elsősorban kerületi áldozatainak emléke előtt egy emlékmű felállításával kellene adózni. A munkacsoport végül is 2008. december 17-én állt fel Gyurcsánszky János alpolgármester vezetésével.

A munkacsoport tagja lett Németh Angéla, Nagy Előd, Lowescher Vilmos, Kuzma István, Nádai Istvánné, Ambrus János, Simonffy Sándor, Kelemen Árpád, Matolcsiné dr. Szimon Ildikó, Molnár József, Ábri László, Malek Miklós, illetve Naszádi Lajos István és dr. Varga Pál- vagyis civilek és képviselők egyaránt.
Az idei év elején a lehetséges helyszínekről esett szó a munkacsoport ülésén a bejárásokat követően. Az emlékmű helyszíneinek meghatározásáról, illetve a pályázat kiírásáról a 2009. február 25-i ülésen döntött a képviselő-testület. A helyszínek közül a Czabán iskola melletti park, illetve a Wágner Manó park jöhet szóba. A testület döntött az emlékmű elkészítésére benyújtott pályázati műveket elbíráló zsűri tagjairól is. A meghívásos pályázati kiírást végül idén májusban kilenc művész kapta meg: Csikai Márta, Illyés Antal, Monori Sebestyén, Marosits István, Rajki László, Rieger Tibor, Szabó Gábor, Szanyi Péter és Szöllősy Enikő. A szobrászművészek közül nyolcan a megadott határidőig (augusztus 17. 16 óra) nyújtották be pályaművüket, melyeket a Bíráló Bizottság szeptember 7-én értékelt. A pályázatok nyilvános eredményhirdetésére szeptember 16-án került sor, mely szerint a Czabán iskola melletti parkba Rieger Tibor készítheti el a II. világháborús emlékművet.
A Bíráló Bizottság döntését azonban még a képviselő-testületnek, illetve a Fővárosi Közgyűlésnek is el kell fogadnia, melyre a remények szerint még most ősszel sor kerül.