Menu

Vietnámi cégek- üzleti lehetőségek

2009.09.19.

Vietnam Trade Expo kiállítás és vásár nyílt tegnap az AsiaCenterben. A távol-keleti országból szeptember 20-ig 25 kiállító cég 1000 m2-en állítja ki minőségi termékeit. Az esemény kiváló alkalom arra, hogy a hazánkba látogató vietnámi gyártók és exportőrök felmérjék a közép- és kelet-európai piac üzleti lehetőségeit, illetve találkozzanak potenciális partnereikkel.

„Számos vietnámi üzletember és politikus érkezett ma Budapestre. Európa növekvő érdeklődése vonzó a kivitelre fókuszáló ország számára, főként a jelen gazdasági helyzetben. Az AsiaCenter , mint egy regionális üzleti platform a már meglévő partnerei mellett rendszeres lehetőséget biztosít távol-keleti kereskedők számára, így a most megnyílt Vietnam Trade Expo kiállítás és vásár is az európai piacra jutásukat támogatja.
Ugyanezen a napon magyar-vietnámi üzleti fórumot és üzletember találkozót is rendeztek Budapesten az ITD Hungary és az Asia Center Kft. közös szervezésében, melyre 80 fős delegáció érkezett Vietnámból. A rendezvényt Nguyen Tan Dung vietnámi miniszterelnök nyitotta meg, majd Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója, Süveges-Szabó László is köszöntötte a megjelenteket.
A rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye a két ország közti megállapodás aláírási ceremóniája volt, mely szerint Magyarország újabb 60 millió euro keretösszegről szóló segélyhitelt garantál Vietnám számára egészségügyi, környezetvédelmi és oktatási projektek realizálásához.

2004 májusában új, EU-konform gazdasági együttműködési megállapodás került aláírásra, amelynek alapján 2005. december 13-án, Budapesten újjáalakult a Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság. Az állami szintű együttműködésben kulcsszerepet betöltő szervezet magyar tagozatának elnökségét a Külügyminisztérium, a vietnámi tagozat elnökségét pedig a Vietnámi Ipari és Kereskedelmi Minisztérium
adja. Célja a két ország közti üzleti-gazdasági kapcsolatok erősítése olyan módon, hogy a magyar vállalatokat vietnámi gazdasági-piaci szerepvállalásra orientálja, elősegítve a vietnámi gazdasági információk és üzleti lehetőségek kommunikációját a hazai vállalkozások részére. Szorosan együttműködik a 2007-ben Vietnámban megalakult Vietnámi Magyar Üzleti Társasággal, magyar oldalon pedig a Magyar-Vietnám Üzleti Tanáccsal.
A vállalatközi együttműködéseket, az üzleti kapcsolatokat hívatott előmozdítani a Magyar-Vietnami Üzleti
Tanács, ami rendszeres lehetőséget kínál partnerkeresésre, valamint kétoldalú tárgyalások lefolytatására. A
Vietnámi-Magyar Üzleti Tanács – magyarországi képviselője az AsiaCenter regionális kereskedelmi központ – feladata, hogy közös platformot teremtve elősegítse a vietnami–magyar üzleti kapcsolatok fejlesztését, elsődlegesen tőkekivitel- és exportfinanszírozás-támogatással, valamint a vízumeljárási folyamat könnyítésével.”- olvasható a sajtóközleményben.