Menu

Keverem- kavarom

2009.09.14.

A Bókay kertben tartott Szeptember Fesztivál ismét nagy sikert aratott, melyet immáron egy évtizede pörköltfőző versenyként indított útjára a Lőrinci-Szemeretelepi Polgárőrség Ekker János vezetésével.

Az idei jubileumi rendezvényen az elmúlt évekhez hasonlóan már két napon keresztül főtt a finomabbnál finomabb pörkölt a bográcsokban, miközben a színpadokon váltották egymást a fellépők. Fakanalat ragadt számos híres ember, így többek között Pécsi Ildikó, Papdimitriu Athina, Maros Gábor és Bencze Ilona,Gregor Bernadett, Részt vettek a pörköltfőző fesztiválon a híres sportolók is; Balzsay Károly ökölvívó, Horváth Gábor olimpiai bajnok kajakozó, a Kökény Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, kerületi NBI-es férfi kézilabdacsapata. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szombaton 320 kilogramm marhalábszárból 2000 adag vörösboros marhalábszár-pörköltet készített –, a Lőrinc-Szemeretelepi Polgárőrség –, a világ legnagyobb hitelesített –, 4251 liter űrtartalmú bográcsában. A Bókay-kertben tartott fesztiválon mindenki megkóstolhatta az eredményt, ami tényleg nagyon finom volt. Vasárnap a honanyák főzőversenyén nélkülözni kellett a csapatnak Gurmai Zita személyét, mivel az EP képviselő csípőműtétje utáni lábadozása hosszabb időt vesz igénybe, mint amire számított a politikus. Dávid Ibolya erősítést hozott magával, nem tudni, hogy Havas Henriknek mennyi szerepe volt az étel elkészítésében, de szájról-szájra adták, hogy meg kell kóstolni az MDF elnök pásztor gulyását.
Az ínycsiklandozó illatoknak nem sokan tudtak ellenállni: volt harcsapörkölt, vaddisznó pörkölt, és csirkepörkölt egyaránt, majd a sós ízeket követően még az óriási somlói galuskából is jutott mindenkinek.
Béki Gabriella babgulyása percek alatt elkelt, Szűcs Erikát nemcsak unokája, hanem rövid ideig Göncz Kinga is segítette, az étek minőségét pedig az üresre kanalazott bogrács jelezte. Főzött még Soltszentimre csapata, a lisztérzékenyek egyesülete tejszínes tárkonyos csirke ragut készített, a XX. Kerület önkormányzatának csapata felséges vaddisznó pörköltet-, míg a XV. kerület népes delegációja pontyból főzött halászlevet, és mellé harcsapaprikást készített túróscsuszával.
Ezalatt a színpadra lépett a teljesség igénye nélkül a Magna Cum Laude, a Pedrofon együttes, a Hooligans, a Madarak, és a Zanzibár, illetve Ruzsa Magdi, Tóth Vera és Caramel.