Menu

Építés alatt

2009.09.06.

Május 30-án volt utoljára nyitva a Wesselényi utcai piac, melynek átépítése már másnap megkezdődött. A tervek szerint pedig decemberben már a megújult vásárcsarnok várja a vásárlókat a helyszínen.

Az építkezésre néhány nappal ezelőtt Kiss Péter társadalompolitikai miniszter Hajdu László polgármesterrel együtt ellátogatott a helyszínre, ahol dr.Szaniszló Attila,a CSAPI-15 Kft. igazgatója adott tájékoztatást a munkálatokról.
Az előzményekről:
Az 1960-ban megépült vásárcsarnok az új évezred küszöbén nem csak műszaki, hanem kereskedelmi szempontból is teljes megújulásra szorult. A 70-es évek elején piacüzemeltetési és kereskedelmi szempontból rendkívül szerencsétlen belső felépítményi struktúrát alakítottak ki, ami elrejtette az elvben hasznosítható csarnokterület jelentős részét a keresztül haladó vásárlók elől jelentősen csökkentve azok üzleti értékét, hasznosíthatóságát. A fogyasztói szokások változása és a kiskereskedelem struktúrájának máig tartó átalakulása kölcsönhatásban a helyi adottságokkal a 90-es évek közepére oda vezetett, hogy 50% alá csökkent a piaci kereskedelem céljára ténylegesen hasznosított terület aránya. A vásárcsarnok és a köré szerveződő hagyományos termelői piac hanyatló pályára állt. Intézkedéseket sürgetett az ötödik évtizedébe lépett csarnok leromlott műszaki állapota is.

A jelen:
A Wesselényi utcai projekt a kereskedelem szervezési és műszaki gondok komplex megoldására irányul és egy forráshiányos periódusban valósul meg. Az átépítés finanszírozását a piacok fenntartására rendelt önkormányzati célvagyon – ami egyfelől maga az ingatlan, másfelől 15 millió Ft fejlesztési támogatás és a piacok üzemeltetésére létesített gazdasági társaság felhalmozásaiból áll- valamint a kereskedelmi magántőke bevonása teszi lehetővé.

Az átépülő vásárcsarnok terveit hosszas és több oldalú egyeztetést követően kialakult tervezési program szerint, a fővárosi BFVT Kft készítette el. A csarnokban helyet kap egy 305 m2 eladótérrel rendelkező élelmiszer áruház és 11 db hagyományos piaci kiskereskedelmi egység (zöldség gyümölcs, hús hentes árú, savanyúság, pékárú stb.) amelyeket a szabadpiaci területen a rákospalotai és az agglomerációból érkező kistermelők, vásározók kínálata egészít ki. Az ABC bérleti jogát -17,5 millió Ft-os ajánlatával -a márciusban sorra került nyilvános versenytárgyaláson a CBA csoport egyik tagja, az Ulrich Trade Kft nyerte el.

A projektet az Önkormányzat megbízása lapján előkészítő CSAPI-15 Kft kereskedelemszervezési és piacüzemeltetési, szakmai szempontok között a meghatározó célkitűzések közé sorolta:
(1) a kis alapterületű –mindössze 900 m2– vásárcsarnok az élelmiszer piacoktól a lakosság által elvárt árukínálatot teljes körűen nyújtsa,
(2) a rendeleti, hatósági előírásoknak és az üzembiztonság követelményeinek megfelelő, kultúrált környezetet biztosítson a vásárlóközönségnek és az itt dolgozóknak,
(3) a jövőben hatékony marketing támogassa a piac sikeres működését a mind élesebb kereskedelmi versenyben, ahol a hagyományos kispiacok újra pozicionálása egyedi megoldásokat igénylő általános feladat.
(4) az Önkormányzat döntésnek megfelelően, a régi MÁV telep védett városképének a helyreállítása.

A kivitelezési munkálatok két szakaszra bonthatók: önkormányzatira és üzemeletetőire (kereskedőire). Az önkormányzati szakaszban megvalósul a vásárcsarnok elavult közműhálózatának a teljes cseréje, az új belső felépítmények -un. emelt szerkezeti készültségi fokig történő –kialakítása, valamint a gazdasági udvarok új burkolatának és a közösségi illetve a piacüzemeltetését kiszolgáló egységek teljes körű kialakítása. Az üzemeltetői vagy kereskedői szakasz az egyes egységek, üzletek befejező munkálatait foglalja magába, ami bérlők feladatát és költségét képezi.

Az önkormányzati szakasz kivitelezői munkálatait, a CSAPI-15 Kft mint megbízott építető által kiírt közbeszerzés nyertese a Polar–Immo Kft végzi el, amely 76.000.000 Ft árajánlatával, szigorú szerződéses feltételek vállalása mellett, nyerte meg a tendert. Az önkormányzati szakasz munkálatai 2009. július 7-én indultak, az átadás tervezett időpontja 2009. szeptember 28. Az üzemeltető CSAPI-15 Kft törekvése, hogy az egységek bérlői mielőbb birtokba vehessék a bérleményüket és így október második felére a projekt műszaki-építési feladatai sorában az üzemeltetői szakasz is lezáruljon. Külön szervezést és széleskörű együtt működést, előkészítést igénylő feladat a különböző engedélyezési eljárások bonyolítása. A résztvevők közös célkitűzése a megújult vásárcsarnok 2009. decemberében történő megnyitása.

(Az anyagot a CSAPI-15 Kft állította össze)

Kapcsolódó linkek: