Menu

Az igazgatók is értekeztek

2009.08.31.

Szeptember elsején kezdődik ugyan a tanév, ám az oktatási-nevelési intézmények vezetői és munkatársai már jóval korábban megkezdik az előttük álló tanév előkészítését.

Idén Varga László, a Czabán iskola elnök -igazgatója nyitotta meg a 2009/2010-es tanév igazgatói értekezletét az elmúlt héten, majd arról szólt, hogy éppen az 50. tanév kezdődik meg szeptember 1-jén a Czabánban.
-1959. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit az oktatási intézmény. Az ünnepre egy ünnepi logó is készült- mondta bevezetésként, majd Király Csaba alpolgármester köszöntötte a megjelenteket az értekezleten.
-A kerületi vezetés mindig is fontosnak tartotta a közoktatás-ügyet, a nevelési-oktatási intézmények zavartalan működését. Nem azért, mert a 16 – 17 milliárdos költségvetés több mint a felét rájuk költjük, nem azért mert a 20 önkormányzati intézmény többsége (15) ebbe az ágazatba tartozik. Hanem a gyerekek jövőjének biztosítása miatt. 520 bölcsődés 8200-8300 óvodás-iskolás ellátásáról kell gondoskodnunk. Túlzás nélkül mondhatom, hogy jó színvonalon.
Évről-évre bővítjük a bölcsődei intézményhálózatot, az óvodai-iskolai szolgáltatások fővárosi szinten is megállják a helyüket, különösen a specialitások területén: ovi-suli, iskola előkészítési módszerek, dyslexia prevenciók, egészség megőrzési programok, sport, tánc tagozatok, integrált nevelés, szakképzés.
Méltán vagyunk büszkék arra is, hogy az önként vállalt feladatainkat, nem szűkítettük. Sőt! A családi, tanulói kedvezmények (tankönyv, jogosítvány, ECDL vizsga, nyelvvizsga, tej-kifli akció stb.) megtartása mellett a nyári napközis táborban 4,6 millió forintos programkeretet biztosítottuk és továbbfejlesztettük a tanulmányi ösztöndíjrendszert. Három kategóriáról ötre növeltük a díjazottak körét.
A nehéz gazdasági helyzetben is tudunk javítani az intézmények helyzetén. A Kerületi Nevelési Tanácsadó új épülete pedig európai színvonalú. Országszerte egyre több iskola csalogatja magához nyelvi, művészeti és sporttagozattal a szülőket, diákokat. Mert kevés az elsős, és sok a tanár. Ezért sok intézményt szüntetnek meg a fenntartók. Ám minden álhír, rémhír ellenére nekünk nincs ilyen szándékunk. Az intézményhálózatunk stabil. Nem kényszerülünk elbocsátásokra, miközben országosan 2000 pedagógus marad állás nélkül szeptemberben!
Meg kell becsülnünk az eredményeinket. A 2009/2010. nevelési-oktatási év sikeres teljesítéséhez minden feltétel adott: 2185 óvodás, 4429 általános iskolás, 1853 középiskolás kezdi meg a tanévet.
A jeles évfordulók közül ki kell emelni Pestújhely fennállásának 100.-, Újpalota 40.- és a Czabán iskola 50. születésnapját. Mindezeket sokszínű programokkal ünnepeljük meg. Kívánok a Czabán iskolának, a pedagógusoknak, a szülőknek, a diákoknak emlékezetes évfordulót, az új tanévre pedig mindannyiuknak szép sikereket, és jó munkakedvet- mondta Király Csaba, majd Lindner Gusztáv, az OMIS osztály vezetője szólt az értekezlet programjáról. Az előadások sorában először Németh Angéla a MOS Bizottság elnöke beszélt a közoktatás politikai folyamatokról, majd Béresné dr. Dunai Gyöngyi, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztályának vezető főtanácsosa a 2009/2010-es tanévvel kapcsolatos változásokról, a közoktatási törvény változásairól szólt. Előadást hallgathattak meg az intézmények vezetői a Tanév előkészítés a többcélú intézményekben címmel, melyet a pécsi ÁMK igazgatója prezentált. A kerületet érintő aktuális oktatási kérdésekről pedig Lindner Gusztáv beszélt.