Menu

Köszöntések, elismerések

2009.08.22.

Hagyomány a kerületben, hogy augusztus 20-a alkalmából a Polgármesteri Hivatalban ünnepségre kerül sor, melyen nemcsak az országgyűlési és kerületi képviselők, az önkormányzat és a hivatal vezetői vettek részt a kitüntetettek mellett, hanem több testvérváros is delegációval érkezett.

Idén négy testvérváros küldöttsége is jelen volt a kerületi ünnepségen. Bécs XXIII. kerületét Manfred Wurm polgármester képviselte, aki egyben a XV. kerület díszpolgára. Berlin Marzahn-Hellersdorf kerületének képviseletében Dagmar Pohle polgármester asszony, Ute Ackermann polgármesteri referens, dr. Manuela Schmidt, a Családi és Ifjúsági Bizottság elnöke és Inge Lohberger, az Ifjúsági Hivatal munkatársa érkezett hozzánk, míg Maroshévízről Neculai Sterica osztályvezető, Neculai Marianna adó- és illetményreferens, Rabja Andrea európai integrációs referens, Urzica Dumitru és Kalapács Zsolt környezetvédelmi felügyelő látogatott el kerületünkbe. Tótszentmártoból pedig a település polgármestere Vlasics Lajos töltötte velünk az ünnepi perceket.
Amint az ünnepségen is elhangzott, augusztus 20-a, Szent István napja országunk hivatalos állami ünnepe, a magyar államalapítás emléknapja. Tisztelettel emlékezünk a nemzet első királyára, a szentre, az államalapítóra, az uralkodóra és a hadvezérre, aki máig dicsőséges tetteiről és maradandó történelmi alkotásairól.
Ezen a napon fejet hajtunk a nagy király előtt és felidézzük tetteinek ma is érvényes példáját. Ha a mai magyarok Istvánra tekintenek, az államférfit látják, aki tudott kormányozni, reformot végrehajtani és egységet teremteni. Ezek a tettek és ezek az alkotások örök időkre hirdetik az ő emberi nagyságát, kimagasló uralkodói erényeit, államférfiúi bölcsességét. Új szellemi és társadalmi formát adott a magyarság életének, de ugyanakkor tisztelte és óvta az ősi értékeket. Megalkotta a nemzet mai alkotmányos törvényhozási, kormányzati, bírói és közigazgatási berendezkedésének első kereteit és a nemzet gondolatának kifejlesztésével a magyarság egymást követő nemzedékeinek lelkébe belevéste a magyar állam szuverenitásának a magyar nemzet szabadságának és a magyarság magasabb európai küldetésének tudatát és akaratát. Amit tett, több volt mint reform. Kezdet és fordulat. Az európai keresztény állam kezdete és fordulat a magyarok életében. Mindezt sikeresen, keményen, de bölcsen végezte, pásztorkodás helyett földművelést, pogány életforma helyett keresztény normákat, törzsi szervezet helyett, központosított államot. Műve időtálló lett. István európai volt és magyar. Az akkori Európa egységes értékrendjét követte. István egységet tudott teremteni, biztos volt abban, hogy a magyarok fennmaradásának útjára egységesen kell lépni. Szent Istvánra emlékezve, az ő művét ünnepeljük ma, a magyar államot, amely mindannyiunk életének kerete és a nemzet megmaradásának biztosítéka.
A kerületben már hagyománya van annak, hogy az állami ünnepek mindig egybeesnek azon polgárok és munkatársak jutalmazásával, kitüntetésével, akik az elmúlt időben kiemelkedőt alkottak. A XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete által adományozott kitüntetéseket Hajdu László polgármester adta át.

A „Pro Palota” díj Rákospalota, Pestújhely, Újpalota korszerű városképének hagyományőrző módon történő kialakítása, a városrész infrastrukturális ellátása, a lakóhelyi környezet és közérzet fejlesztése, valamint javítása érdekében huzamosabb időn át kifejtett kiemelkedő munkásságért adományozható.
Idén „Pro Palota” díjat kapott Divák Károlyné, Prohászka Lajosné, a Csokonai Művelődési Központ közössége. A kitüntetést Tóth Lajos az intézmény igazgatója vett át.

Divák Károlyné nagy tekintélynek örvendő pedagógus. 1983-ban kezdte pedagógusi pályafutását kerületünkben a Bogáncs utcai Általános Iskolában. Közel 40 évet töltött a pedagógusi pályán. Hosszú pályafutása során mint kerületi lakos és mint magyar nyelv- és irodalom, ének-zene szakos tanár aktívan közreműködött a kerület közművelődésében, kulturális életében. Kiemelt feladatának tekintette a tanuló ifjúság neveltségi szintjének emelését. A szép magyar beszéd, az anyanyelv tisztelete, nyelvi kultúránk megőrzése és fejlesztése hivatásának fő eleme volt. Fontos feladatának tekintette az iskola, szűkebb és tágabb lakókörnyezetünk történetének megismertetését. Kutatta a kerület múltját, kultúráját, aktívan részt vesz Rákospalota jelenlegi életében, programok szervezésében, lebonyolításában.

Prohászka Lajosné 1973 óta dolgozik kerületünkben mint védőnő. 1996 óta a XV. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének vezető védőnője, a védőnői szolgálat minőségirányítási vezetője. Hosszú évek óta segíti a Vöröskereszt és a Polgári Védelem munkáját. Alapítója és rendszeres szervezője a kerületi anyatejes napnak és a szoptatás világnapjának. Nagy elhivatottsággal gondozza a kismamákat és az újszülötteket, nyomon kíséri a gyermekek fejlődését, tanácsaival segít gondozásukban. Tanító védőnőként segíti az új kollégák képzését. Munkáját nagy szakmai igényességgel, odaadással, lelkiismeretesen végzi.

A Csokonai Művelődési Központ alapintézménye a Csokonai Művelődési Ház több mint 50 éve szolgálja Rákospalota, Újpalota, Pestújhely polgárainak kulturális igényeit. Szakmai koncepciójának legfontosabb eleme a XV. kerületet alkotó három városrészben élők identitástudatának fejlesztése, erősítése, kulturális állapotának javítása. Alapfeladata a rákospalotai, pestújhelyi múlt, a helyi kultúra, a helyi értékek ápolása, megőrzése, az újpalotai polgárok kulturális és közösségi értékeinek kialakítása, fejlesztése. Feladatait a társadalmi- és közösség fejlesztésben, az esetleges hátrányok enyhítésében, a tehetséggondozásban, a kultúra közvetítésében eredményesen teljesíti. A központban évtizedek óta otthonra találtak a civil egyesületek, klubok, szakkörök és művészeti csoportok. Itt működik a kerület legnagyobb nyugdíjas klubja. Számtalan tanfolyam és szabadidős program, színházi előadás, táncház, koncert, képzőművészeti kiállítás széles választéka biztosítja a hasznos és színvonalas szórakozást. A Csokonai Művelődési Központ munkatársai igazi közösségként, nagy elhivatottsággal és szakmai elkötelezettséggel végzik munkájukat.

A „Kerület Jövőjéért” díj a Budapest Főváros XV. kerület fejlődése, valamint polgárainak érdekében kifejtett példamutató és szakmailag kimagaslónak értékelhető tevékenységért adományozható különböző területeken.

„Kerület Jövőjéért” díjban részesült a köz érdekében, a közösségért végzett tevékenység területén Lenoir Eddy, aki belgiumi állampolgár, és magánszemélyként nagy elkötelezettje a karitatív munkának. A XV. kerületi Vöröskereszt Szervezetének patronálója, 1999 óta évenként nagy mennyiségű ruhanemű, cipő, játék adományokkal segíti a rászoruló családokat, ezáltal hozzájárul életkörülményük jobbá tételéhez. Adományából a schlerozis multiplex betegségben szenvedők is részesülnek. Támogatja a Neptun utcai Általános iskolát új sportfelszerelésekkel és egyéb adományokkal. Lenoir Eddy saját otthonában gyűjti a belga adományokat feleségével és öt gyermekével együtt, valamint gyűjtést szervez az adományok szállítási költségeire. A karitatív munkát nagy elhivatottsággal végzi, a nehéz szociális körülmények között élő emberek életkörülményeit átérezve, fontos számára, hogy a segítség mindig a legmegfelelőbb helyre kerüljön.

„Kerület Jövőjéért” díjban részesült szintén a köz érdekében, a közösségért végzett tevékenység területén Vitai Attila, aki 1938 óta él kerületünkben. 1990-ben lett a Rákospalota Jézus Szíve Plébánia főplébánosa, 14 éve helyettes esperes. Szívvel-lélekkel dolgozik a közösség tagjaiért, töretlen lelkesedéssel kulturális rendezvényeket és gyermekprogramokat szervez, fáradozik a városmisszió eseményeinek összeállításán. A hívek és a fiatalok hitének ébrentartása érdekében évről-évre megszervezi és inspirálja a nyári táborokat és foglalkozásokat, egyengeti a Lumen Christi kórus és a Székely Műhely Zenekar hazai és nemzetközi pályafutását. Haladó gondolkodású, életvidám és színes egyéniség, aki nem fásult el sem az évek múlásával, sem a négy évtizednyi egyházi szolgálat eltöltésében. A kerület érintő egyházi és világi ügyek, a közt szolgáló ünnepek, események meghatározó egyénisége.

„Kerület Jövőjéért” díjban részesült a vállalkozás területén ifj. Malaky Mihály, aki rákospalotai kereskedőcsaládból származik. Az iskolai tanulmányainak befejezése után édesapja nyomdokaiba lépett. 1979-től magánkereskedőként folytatta a családi vállalkozás keretében működő építő- és tüzelőanyag kereskedést. A több évtizedes kereskedői munkája során a lakosság érdekeinek és igényeinek figyelembevételével alakította ki vállalkozását, és kimagasló színvonalon működteti. Kiváló szakmai tapasztalattal és áruismerettel rendelkezik. Folyamatosan törekszik a minőségi szolgáltatás színvonalára. Gazdasági társasága munkahelyteremtő, több család megélhetését biztosítja. Lelkiismeretes munkája elismerését bizonyítja a visszatérő vásárlói kör. Kerületünk szociális és sport életét támogatja. A kerületi lakosság érdekében kifejtett munkája, emberi magatartása példa értékű.

„Kerület Jövőjéért” díjban részesült a vállalkozás területén Szvatek György, aki magánkereskedőként zöldség- és gyümölcs üzletet üzemeltet családi vállalkozásban, 35 éve, az Újpalotai Vásárcsarnok megnyitása óta. Sok évtizedes kereskedői munkája során a lakosság érdekeinek, igényeinek figyelembevételével alakította ki üzletét, amelyet kimagasló színvonalon működtet feleségével és fiával együtt. A naponta megújuló friss árukészletért kapja a vásárlói elismerést, amely a vállalkozás működőképességéhez elengedhetetlen. Magas szintű szakmai tapasztalatának köszönhető, hogy vállalkozását a kor igényeinek megfelelően folyamatosan fejleszti, árukészletét és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat is a lakosság igényeihez igazítja. Tevékenysége során nagy hangsúlyt fordít az üzletében forgalmazott termékek széles körű választékára, és a jó minőségére. Lelkiismeretes munkája elismerését a nagyszámban visszatérő vásárlói kör bizonyítja. A lakossági ellátás érdekében kifejtett munkája, emberi magatartása példaértékű.

„Kerület Jövőjéért” díjban részesült a közigazgatás területén Kovácsné Márkus Éva, aki 1972 óta dolgozik a XV. kerületi Polgármesteri Hivatalban, 1991-től a Szociális és Egészségügyi Osztály osztályvezetője. Irányítja a jegyző hatáskörébe tartozó gyámügyeket, szociális munkát, felügyeli az önkormányzat szociális feladatokat ellátó intézményeit. Vezetői tevékenysége alatt született meg a szociális törvény, amelynek végrehajtása komoly feladatot jelent. Vezetésével készültek el a személyes gondoskodásról, a pénzbeni – természetbeni és szociális támogatásokról, valamint a lakásfenntartási támogatásról szóló önkormányzati rendeletek tervezetei.
Vezetői kinevezése óta jelentősen bővült a szociális intézményrendszer, amely a rászoruló lakossági rétegek támogatását szolgálják. Elkészült a kerület szociális programja, valamint a XV. kerületi Önkormányzat Települési Esélyegyenlőségi Programja is. Irányításával került bevezetésre a kerületben a közhasznú munka, a kerület egészségügyi szakembereinek privatizációja. Jó munkakapcsolata van a szociális feladatokat vállaló civil szerveződésekkel, Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottsággal. Köztiszteletben álló vezető, aki a munkáját nagy szakértelemmel és szociális érzékenységgel végzi.

„Kerület Jövőjéért” díjban részesült a közigazgatás területén Lauber Jánosné, aki 2000-től a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője, kezdetben jegyzői referens, majd 2003-tól a Jegyzői Titkárság vezetője, 2005-től a hivatal minőségirányítási vezetője is. Ezt megelőzően 17 évet dolgozott a hivatal több területén. Jegyzői referensként közvetlenül a jegyző munkáját segítette és egyben a hivatal hatósági ellenőri feladatait is ellátta. Kiemelt feladata volt a jegyző hatáskörébe tartozó, a hivatalt érintő panaszok kivizsgálása, intézkedések megtétele. Osztályvezetőként a Jegyzői Titkárságot irányítja. A hivatal minőségügyi rendszerének kialakításában tevékenyen részt vett. Jelentős szerepet vállalt az Általános Értékelési Keretrendszer, valamint a közigazgatási minőségbiztosítási rendszer bevezetésében.
Feladatait magas fokú szakmai ismertekkel, a közigazgatás iránti elhivatottsággal látja el. Személyiségét igényesség és felelősségtudat jellemzi.

Mindezek után hangzott el, hogy állami ünnepünk alkalmából a köztársasági elnök és az önkormányzati miniszter kitüntetésben részesítette az önkormányzat több munkatársát.
-Tisztelettel jelentem be, hogy a köztársasági elnök állami ünnepünk alkalmából a közoktatásban, ezen belül a gyógypedagógia területén végzett 25 éves kimagasló, fáradhatatlan oktató-nevelő, pedagógiai munkája, vezetői tevékenysége elismeréseként Brazzorottó Jenőné részére A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetés polgári tagozatát adományozta, melynek átadására 2009. augusztus 19-én került sor. Szintén a köztársasági elnök állami ünnepünk alkalmából három évtizede a közigazgatás területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége, szolgálata elismeréseként dr. Nagy Antal jegyző úr részére a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetés polgári tagozatát adományozta, melynek átadása augusztus 18-án az Önkormányzati Minisztériumban volt.
Az önkormányzati miniszter állami ünnepünk alkalmából a XV. kerület fejlődése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Marsovszkyné Csanaki Katalin részére A Köz Szolgálatáért Érdemjel kitüntetés ezüst fokozatát adományozta, melynek átadása augusztus 18-án az Önkormányzati Minisztériumban volt, illetve az önkormányzati miniszter állami ünnepünk alkalmából 35 éves kiemelkedő pedagógiai és vezetői munkája alapján, nyugdíjba vonulása alkalmából Dr. Pálinszki Antalné részére A Köz Szolgálatáért Érdemjel kitüntetés ezüst fokozatát adományozta, melynek átadása szintén augusztus 18-án volt az Önkormányzati Minisztériumban.

A kitüntetések átadását követően Hajdu László polgármester a testvérvárosok küldöttségeit is külön köszöntötte, majd a testvérvárosok képviselői is mondtak néhány gondolatot.
-Nagyon örülök, hogy itt lehetek – mondta a Bécs XXIII. kerületének polgármestere. – Magam is nagyon fontosnak tartom, hogy egy kerületben sok olyan ember legyen, aki tenni akar valamit a városrészért. Immár 19 éve rendszeresen járok Budapestre, ebből 14 éve már, mint a XV. kerület testvérvárosának vezetőjeként, és vendégként jól látom, hogy az elmúlt években milyen nagy fejlődésen ment át a kerület. Ehhez mindenképpen gratulálok. Ez a fejlődés nem csak a vezetők, hanem a kerület polgárai által elvégzett munka eredménye. A mi együttműködésünk emberek barátságán is alapul. A mai gazdasági válságban egy európai szintű összefogásra van szükség, hisz egy ilyen globális problémát csak globális eszközökkel lehet megoldani.
-Nagyon szívesen jöttünk –vette át a szót Dagmar Pohle, aki Berlin Marzahn-Hellersdor kerület polgármestere. – Először is gratulálok minden kitűntetettnek. Örülök, hogy a díjazottak között sok ismerős arcára bukkanhattam. Velük már mi is együttműködtünk. Ezúton szeretném megköszönni a XV. kerület színvonalas részvételét a tavaszi Virágünnepünkön. Hajdu László polgármesterrel nemrégiben aláírtunk egy egyezményt, melyben megfogalmaztuk, hogy a jelenlegi együttműködésünket a jövőben mindenképpen ki szeretnénk bővíteni.
-A XV. kerületben eltöltött néhány nap alatt nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk, és nagyon sokat tanultunk – mondta Neculai Sterica, a maroshévízi delegáció vezetője. – Reméljük, előbb-utóbb mi is abban a helyzetben leszünk, hogy nem csak tanulni, de már tanítani is tudunk majd.
– Gratulálok az ünnepséghez, gratulálok a kitüntetetteknek – mondta Vlasics Lajos, Ttszentmárton polgármestere. – Köszönöm, a kerület falunapi részvételét. A testvérkapcsolatunk a XV. kerülettel idén a jubileumához érkezett: pontosan 5 éve írtuk alá a megállapodásunkat. Remélem, a jövőben sok közös jubileumot ünnepelhet még ez a két település.

A rövid köszöntőket követően pénzjutalmak átadásával folytatódott az ünnepség. A XV. kerület biztonságáért végzett kiemelkedő bűnmegelőzési és bűnüldözési tevékenységük elismeréseként pénzjutalomban részesült a XV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai közül Baracskai Ádám rendőr őrmester, Jókay-Guttmann Zsolt Imréné közalkalmazott, Kasza Zoltán rendőr őrmester, Marton Szilvia rendőr hadnagy, Nagy Ágnes közalkalmazott, Szalai Krisztina rendőr hadnagy
Jutalomban részesül a Palotai Önvédelmi Védegylet munkatársa, Drenyovszki Tamás, illetve a Palotai Polgárőrség munkatársa, Bagi Andrea polgárőr.
A XV. kerület tűzvédelmének biztosítása érdekében végzett kiemelkedő tűz- és kárelhárítási tevékenységük elismeréseként pénzjutalomban részesült az Észak-pesti Tűzoltási és Mentési Parancsnokság Újpesti Tűzőrségének munkatársai közülBarna Imre tűzoltó főtörzsőrmester, Haliarszki Tamás tűzoltó őrmester, Majer Gábor tűzoltó törzsőrmester, Mészáros György tűzoltó főtörzsőrmester, Mihancsa Sándor Ferenc tűzoltó törzsőrmester, Szabó Tamás Károly tűzoltó őrmester.
Az ünnepség befejezését követően az ünneplők, az ünnepeltek a Karácsony Benő parkba mentek át, ahol az ünnepélyes kenyérszegésre került sor.