Menu

Maradjon a kisvárosias jelleg

2009.07.11.

Lakossági fórumon mutatták be a BFVT Kft. tervezői a Wágner Manó tér és környékének kerületi szabályozási tervét néhány nappal ezelőtt, melynek lényege így foglalható össze: a régi kisvárosias jelleget meg kell őrizni, és ehhez kell igazítani az új épületek külső megjelenését is.

Amint Krikovszky Péter tervező elmondta, a kerület legrégebbi településrésze városközpont jellegű, hiszen többek között templom, kocsma, alapellátást szolgáló intézmények találhatóak a területen. A Fő úton pedig számos védett vagy védelemre javasolt ház található. Az ingatlanok nagyobb része magántulajdonú, ám a házak állapota vegyes képet mutat. A régi épületek elavultak, az új épületek ugyan jó állapotúak, ám nem illeszkednek a környezetbe, sőt, a túlépítés is erőteljesen megjelenik itt. A településrészen kismértékben van jelen a kereskedelmi funkció, lakóépületek állnak itt főként. A zöldfelületről szólva a tervező elmondta, hogy a fasorok állapota változó, a Sín utca mentén értékes faegyedek találhatóak, amelyek védelemre érdemesek, viszont a zajterhelés a Pozsony utcában, a Sződliget utcában és Sín utcában igen erős. A közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban pedig elhangzott, hogy a térségnek fontos lenne az elővárosi vasút fejlesztése, a metró meghosszabbítása és útkapcsolatok kialakítása.
-Javaslatunk szerint jelentős változást nem szükséges végrehajtani a területen, a helyi értékeket, a kisvárosias jelleget kell megőrizni. A területen javasolt az L2, L4-es övezeti besorolás, ami egyezik a már meglevő besorolással. A Dózsa György Gimnáziumot az intézményi területhez csatolnák és a Fő út mentén pl.: kávézókat, kiülős szórakozóhelyeket lehetne kialakítani, így is őrizve a kisvárosias jelleget.
Az ismertető után a lakosok is feltehették kérdéseiket. Így kérdésként fogalmazódott meg, hogy a MÁV-val egyeztettek-e a tervezők az elővárosi vasút fejlesztésével kapcsolatban, valamint, hogy a Karácsony Benő parkban megépül-e a rendezvénycsarnok.
A tervezők válaszként elmondták, hogy még egyeztetnek a MÁV-val arról, hogy mit és hogyan akar kialakítani, ám a Sín utcai 77 férőhelyes parkoló kérdése is nyitott.
Gyurcsánszky János alpolgármester pedig az elhangzottakhoz kiegészítésként elmondta, hogy az önkormányzat nem támogatja a parkoló megépítését, amiről a MÁV is tud, illetve szólt arról is, hogy a Karácsony Benő parkba tervezett rendezvénycsarnok nem ott, hanem a Budai II. Stadion mellett épülne meg. A fórumot Montvai József, a kerület főépítésze zárta:
-A tervezők által készített terv komplex, tartalmazza a közlekedésfejlesztéseket és a városközponthoz való kapcsolódást is. Az önkormányzatnak célja, hogy megőrizzék a kisvárosias hangulatot, a terület egyediségét.