Menu

Milyen legyen Újpalotán a Fő tér?

2009.06.23.

A címben feltett kérdés már többször is felvetődött az elmúlt évek során. Épp ezért miután az önkormányzat felkérte a Kasib Mérnöki Manager Irodát, hogy dolgozzon ki terveket a terület átalakítására, lakossági fórum keretében ismerkedhettek meg a területen élő a tervekkel.

Szűts Orsolya tervező három tervváltozatot ismertetett a megjelentekkel. Elmondta, hogy a dokumentációk készítésénél figyelembe vették az új szökőkutat és a területen végzet átalakításokat. Véleményük szerint a terültet keresztülszelő utakat 6 méter szélességről keskenyebbre kellene átépíteni, és így több zöldfelületet lehetne kialakítani. Ezek a változtatások az összes terven megjelentek.
A gyalogos főközlekedési utak a buszmegállókhoz, az áruházhoz, a közösségi házhoz vezetnének. A teret keresztülszelő úttengelyeket megtörték növényekkel, padokkal, hogy leüljenek és megpihenjenek a területen a lakosok. A szökőkút körül cserje és virágkiültetést javasoltak.
Az egyik terv szerint a Dréher János tervezte térplasztikát a tér alsó területén helyeznék el vizes árokkal együtt és játszóteret is kialakítanának. A másik változat szerint pedig a tér nyugati oldalán pihenőpadokat, sakkasztalokat helyeznének el és a bódékat is eltüntetnék a főtérről.
A harmadik változatnál jobban figyelembe vették a lakossági igényeket. A közösségi házat művelődési házzá bővítenék, épületkomplexumot hoznának létre igényes kialakítással. A Fő téren színpad is helyet kapna, amely előtt térburkolatot, székeket helyeznének el. A buszmegállókhoz sugárirányú utakon közlekedhetnének a gyalogosok. A Dréher plasztikát a tér északi részén helyeznék el. A tér minden részén növényekkel erős lehatárolást alakítanának ki a zaj- és a porszennyezés megakadályozására. A meglevő növényállományt meghagynák, kizárólag a beteg, öreg egyedeket emelnék ki és pótolnák, továbbá az átépítésnél útban levő fákat átültetnék. Ennél a változatnál nem terveztek játszóteret.
A tervismertető után a lakosság mondta el véleményét az elhangzottakról. Többen nehezményezték, hogy a tervezők színpadot javasolnak. Felhívták a figyelmet arra, hogy a házak között olyan mértékben terjed a hang, ami elviselhetetlen az ott élőknek. Feltették azt a kérdést is, hogy a tervezők meghatározták-e a tér fő funkcióját? Javaslat hangzott el arra vonatkozóan, hogy legyen a téren nyilvános illemhely, és alakítsanak ki kávézókat, kiülős, teraszos vendéglátóhelyeket, ahol kedvük lesz az embereknek megpihenni. Intimebb, lehatároltabb részek kialakítását is javasolták. Az is elhangzott, hogy kapjon állandó felügyeletet a park, legyen parkőr, aki vigyáz a rendre. Összességében nehezményezték a lakók, hogy a tervek nem tartalmaznak markáns elképzelést, nagyobb léptékű átalakítást a térre vonatkozóan.
Takács Tamás irodavezető válaszában elmondta, hogy a tervező cég elsősorban a Dréher János térplasztika elhelyezésére kapott megbízást az önkormányzattól, és munkatársaival a plasztika elhelyezése kapcsán próbálta továbbgondolni a tér kialakítását. A nyilvános vécék kiépítését nem tervezték, mivel a közösségi helyek, mint például a közösségi ház is részben ellátja ezt a funkciót. A tervezők elsősorban városi köztér kialakítására tettek javaslatot.
A lakossági fórumról készült emlékeztetőt itt olvashatják: