Menu

Fejlesztés, fejlődés

2009.06.18.

Az elmúlt héten tartott közmeghallgatás fő témája a kerület hosszú távú fejlesztési koncepciójáról való megbeszélés volt. A koncepció az elkövetkező másfél-két évtizedre mutatja meg azt az irányt, hogy a célok figyelembe vételével hogyan fejlődhet a kerület, illetve mit kell annak érdekében tenni, hogy a különböző támogatást nyújtó pályázatokon sikeres legyen.

A közmeghallgatáson S. Bitskey Katalin, a koncepciót kidolgozó ECORYS Magyarország Kft. területfejlesztési üzletágvezető ügyvezetője adott tájékoztatást a koncepcióról, és elmondta, hogy ez egy munkaanyag, amely a közmeghallgatáson elhangzott javaslatokkal, kiegészítésekkel módosítható, illetve elmondta, hogy a korábbiakban a fejlesztésekről megkérdezték a lakosokat, a szomszédos kerületek főépítészeit és a kerület polgármesteri hivatalának szakembereit is.
A tervezők mindebből arra a következtetésre jutottak, hogy egy dinamikusan fejlődő, ám ezzel együtt kisvárosias jellegű kerület kiépítése lenne a cél. Azt javasolták, hogy stratégiai programok keretében kell fejleszteni a városrész gazdaságát, melyhez fontos a microregionális összefogás, a térszerkezet kiegyensúlyozása és a kerületi alközpontok kialakítása. A kerület identitásának meghatározása is elengedhetetlen a fejlesztések szempontjából. A városrész az északi elhelyezkedésből adódóan a térség regionális, kiszolgáló, kereskedelmi bázisa lehetne. A kerületben létrehozható szabadidőközpont, és az idegenforgalom fejlesztésével együtt a kereskedelmi szálláshelyek számát is növelni kell. A fejlődéshez azonban elengedhetetlen, hogy a területrészek differenciált lakóterületi egységekben jöjjenek létre. A közlekedésfejlesztés része az úthálózat bővítése, ám a kerékpárutakat, annak infrastruktúráját is fejleszteni kell. Az ECORYC Kft. munkatársa külön szólt a konkrét fejlesztési elképzelésekről is, így többek között a MÁV-telep rehabilitációjáról, a panel-rehabilitációról, a Pólus Center-AsiaCenter közti terület fejlesztéséről, a M3-M0 csomópont kiépítésének fejlesztéséről, a Késmárk utcai terület átminősítéséről.
Természetesen szó esett arról is, hogy a fejlesztési tervben leírtakat az önkormányzat lépésről lépésre kívánja megvalósítani, melyhez különböző forrásokat is be kell vonni (önkormányzati vagyon, magántőke).
Mindezek után Hajdu László polgármester a közmeghallgatás résztvevőit kérte, hogy tegyék fel kérdéseiket, mondják el észrevételeiket a koncepcióról. A jelenlévők kérdést fogalmaztak meg az M3-as zajvédőfallal kapcsolatban, az utak meghosszabbításának lehetőségeiről, illetve a Kolozsvári úti piac sorsáról. Válaszként Millián György, a Fejlesztési és Pályázati Koordinációs Iroda vezetője elmondta, hogy a terv tartalmazza a Kolozsvári úti piac fejlesztését, valamint a zajvédőfal építését. Szó esett arról, hogy a főváros döntött arról, hogy megépíti a körvasút menti körutat, ám az elővárosi vasút kialakítása miatt az érintett területeken nem lesz változás, kizárólag a vasúti megállókat újítják fel. A Mogyoród útját kiépítenék a Határ útig és a Nyírpalota út meghosszabbítása is szerepel a tervekben. Mindehhez Németh Tibor, a Városüzemeltetési Osztály osztályvezetője hozzátette, hogy a Taksony sor felújítási terve is elkészült, és az elképzelések szerint ez a terület 30-as övezet lenne.