Menu

Könyvbemutató és kiállítás

2009.06.08.

Az elmúlt héten a FSZEK Eötvös utcai Könyvtárában a Radnóti-év kapcsán egy verssel emlékezett meg Tárkányi Imre költő, a Magyar Kultúra Lovagja emlékezett meg Radnóti Miklósról, míg Szabados István festőművész egy Radnóti-portrét helyezett el az olvasóterem főfalára.

-Szabados István festőművészről és a kiállított festményekről, beleszőve Radnóti életét is, dr. Kelényi István művészettörténész beszélt igen nagy szakmai műértelemmel. Szabados István is a Művészetbarátok Egyesület elismert festőművésze, valamint az Újpesti Képzőművészeti Kör tagja, aki a Szőnyi István Zebegényi Főiskolán és más képzőművészeti stúdiókban tanult. Goricsova Izabella fuvolaművész Devienne: Szonáta II. tétellel zárta le a képzőművészeti előadást- számolt be lovag Kanizsa József, költő, író, a Krúdy Kör titkára.
-A 80. KÖNYVHETI irodalmi részben GYÖRGYPÁL Katalin (dr.) költőt, írót, szerkesztőt, könyvkiadót, a Magyar Kultúra Lovagját én mutattam be. „Olyan szerzővel állunk most szemben, aki nemrég ünnepelte egyik jeles születési évfordulóját, s ezért és a Krúdy Körben végzett sok-sok áldozatkész munkájáért, Krúdy hagyományainak ápolásáért megkapta a Krúdy-emlékplakettet. Emellett a „Kláris Kör” vezetője is, akik havonta kétszer tartanak felolvasó estet, összejövetelt; Györgypál Katalin jelenleg a Művészetbarátok Egyesület főtitkára. Eddig 25 saját könyve jelent meg, az 1992 óta működő URÁNUSZ Kiadó pedig, melynek tulajdonosa, több mint háromszáz könyvet adott ki. Szintén 18 éve jelenteti meg, mint alapító főszerkesztő a KLÁRIS irodalmi és kulturális folyóiratot; 16 éve pedig a KLÁRIS éves antológiákat. Így pl. a 2008-as antológiában 139 szerző vett részt, kapott bemutatkozási helyet. A beszélgetés során sok érdekes életrajzi adatot ismerhetett meg a közönség a vendégről. Így például azt, hogy három diplomával rendelkezik, ráadásként kandidátusi disszertációt védett, de most is tanul. Gyermekkorában, vagyis 15 éves korától kedvelte a repülést, vitorlázógéppel sportszerűen repült, majd felnőtt korában néhány évig újból űzte e szenvedélyt. Györgypál Katalin tanult fuvolázni és furulyázni. (Nem véletlen, hogy fuvolás működött közre. Ezzel is kedveskedtünk a meghívott szerzőnek.) Verseket ír, prózát, drámai-párbeszédeket, esszéket, naplót, kritikát…, sorolni sem könnyű. Az itt bemutatott versei a Szóvarázs és a Várakozva című kötetekből hangzottak el a szerző és Tárkányi Imre előadásában. Az estet Goricsova Izabella Mozart: F-dur szonátájával zárta.
Akár a festményeket megnézve, akár Györgypál Katalin verseit, életrajzát hallgatva a közönség élmény gazdagon távozhatott, no és a zene, az elbűvölő szép leány fuvolajátékával lebilincselte a hallgatóságot. Szép KÖNYVHETI rendezvény, kiállítás tette emlékezetessé ezt a júniusi délutánt. A most kiállított festmények pedig egész nyáron megtekinthetők az Eötvös utcai könyvtárban- mondta Kanizsa József.