Menu

Biesdorfi Virágünnepen jártunk

2009.06.04.

2009. május 22-24. között Berlin Marzahn – Hellersdorf kerületében nagy sikerrel zajlott a Biesdorfi Virágünnep. A testvérvárosi kapcsolatra épülő kulturális fesztivál középpontjában a magyar delegáció programja állt.

A magyar küldöttség két csoportban utazott ki Berlinbe. A technikai csoport már szerdán Berlinbe érkezett. A kulturális és hivatali delegáció érkezését és a műsorok helyszíneit készítették elő, és a kastély termeiben magyar fotósok képeiből kiállítást készítettek.
A kulturális delegáció érkezésére a berlini vendéglátók barna sörrel, a magyar konyha pedig gulyással készült.
A hivatalos program május 23-án, szombaton az ünnepélyes fölvonulással kezdődött. A Hubay fúvószenekar fanfárja kíséretében a magyar nemzeti színekbe öltöztetett Májusfára fölhúzták a virágünnepet jelképező koszorút. A fölvonulás a park Nagyszínpadánál ért véget, ahol a magyar föllépők két órás programmal szórakoztatták a népes közönséget. A program a Szilas Néptáncegyüttes hagyományőrző táncaival kezdődött, amelyhez a Zagyva Banda húzta a talpalávalót. Az előadást a Hubay Fúvós Zenekar indulói és a Dózsa Gimnázium táncnövendékeinek modern táncosai követték. Végezetül a Szilas Néptáncegyüttes mezőségi táncokkal foglalta keretbe a magyar programot.
A két nap során három színpadon tánccal, zenével, táncházzal szórakoztattuk a népes közönséget.
A berlini magyar kolónia is kilátogatott a rendezvényre és nagy örömmel üdvözölte a magyar vendégeket, végigkísérték programjainkat, a nagyanyáik ízeit fedezték föl a konyhánk kínálatában.
Délután a kastély nagytermében „Az európai polgárok részesedése a demokratikus folyamatokból” címmel szakszeminárium keretében Hajdu László, polgármester előadást tartott a polgárság és a civil szervezetek szerepéről. Ezt követően a két kerület polgármestere ünnepélyes keretek között aláírta a testvérvárosi kapcsolatot megújító okiratot, melyben az eddigi tapasztalatok alapján a további elmélyültebb együttműködést fogalmazták meg.
Majd a bemutatkozó kiállítás megnyitója következett.
Vasárnap is három színpadon szerepeltek a kerületi művészcsoportok, mindenhol óriási sikerrel.
Kiegészítő programként kézművesek termékeit vittük magunkkal.
A vendéglátóink véleménye alapján a már tíz éve zajló fesztiválon még nem volt ilyen magas színvonalú testvérvárosi fesztiválprogram.