Menu

Alkotóművészek a kerületből

2009.06.01.

A Rákospalotai Múzeum kertjében tartott egynapos szabadtéri kiállításnak szintén komoly hagyománya van. Idén ismét a Pestújhelyi Napok programsorozat részekén részesei lehettünk ennek a valóban színvonalas tárlatnak, melyen a rákospalotai, pestújhelyi és újpalotai művészek egy napra kiállítják munkáikat, és egy gulyás partin találkoznak közönségükkel.

Több éven át Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg ezt a kiállítást, ám tavaly nem volt itt velünk. Idén azonban ismét „hazatért” Pestújhelyre.
Először Mojzes Ildikó, a múzeum igazgatója szólt néhány gondolatban arról, hogy többen vannak olyanok, akik az idei kiállításon nincsenek jelen, ám meg kell említeni Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművészt, aki viszont a teremben egy kamara kiállítással áll most a publikum elé.
-Új kiállítóként köszönthetjük Breczek Margit művész-tanárt, míg külön meg kell emlékezni Váczi Jépont Tamásról, aki tavaly még itt volt, rendezte a kiállítást, ám néhány hónappal később elhunyt. Idén a kiállítást Dömötör László író, képzőművész rendezte- mondta Mojzes Ildikó, majd dr. Feledy Balázs nyitotta meg a kiállítást. A művészeti író beszélt arról, hogy nagyon jó, hogy a 100 éves Pestújhelyen is jelen van ez a kiállítás.
-Ez a kerület olyan szellemi vizuális erővel rendelkezik, melyet észre kell venni- mondta, majd arról beszélt, hogy különböző generációk, különböző szakmai életutak és különböző szemléletek találkoznak itt a kiállításon.
-Ez nem egy közösség, hanem egy egymást tisztelő, becsülő művészeknek olyan összetartó művészeti alkotó együttese, akikben az a közös, hogy szeretik vagy Pestújhelyet, vagy Rákospalotát, vagy Újpalotát. Azt viszont már tapasztaljuk, hogy a kerületben életművek jönnek létre.
Többen vannak olyanok, akik nincsenek jelen, bár itt kellene lenniük. Így is közel 20 művész hozta el alkotásait.
-Gyulai Líviusz, aki régi klasszikusai mellett Balzac témára készített műveivel is jelen van.
-Konkoly Gyula, a figurával és fénnyel teli műveit hozta el.
-Nagy Előd, aki piktúrájában is Pestújhelyet ábrázolja sokszor, ám most egy erdélyi tájat mutat be, míg másik művében szociális érzékenységéről tesz tanúbizonyságot.
-Nagy Sándor Zoltán, aki évekig nem volt jelen, most egy hatalmas alkotással, melyben önmaga is benne van, állt a kerületiek elé.
-Ferk Ilona szolid munkáival, a kerület művészeti életének robotosaként tesz sokat azért, hogy a kiállítások rendben legyenek. Most akvarelljeit hozta el.
-Szabó Dávid mint Bernáth tanítvány az utóbbi időben számos Bernáth Aurél parafrázisokat készít.
-Pika Nagy Árpád, nagy avantgard művész, aki pasztelljeivel van jelen. Az ő Munkácsy-díja a kerületnek is dicsőség.
-Dréher János a saját stílusát frissíti anyagban és formában.
-Dömötör László, egy komplex irodalmi-képzőművészeti stílus jelenik meg saját soraiban.
-B. Tóth Klára restaurátor legújabb festményeit hozta el
-Kozák Kata, egy új jelenség a képzőművészetben és a kerületben is. Egészen sajátos kékre, vörösre komponált kompozíciói nagyon érdekesek.
-Breczek Margitot oldott, költői festőiség jellemzi, barnás tónusú képein.
A szobrászokat négyen képviselték:
-Szabó Gábor, aki tiszteletbeliként, ám közben több évtizedes kerületi tanári léteként valóban XV.kerületi. Két szép figurája és egy lovas szobra van jelen munkásságából.
-Borda Mátyás az ifjú generáció- szilikon figuráival nagyon izgalmas technikai megvalósulást hozott.
-Mérei Árpád ősi, robosztus, bálványszerű alkotásokat hozott létre.
-Nagámi viszont szobrász létére három pasztelljét hozta el, így a költőiség és a szerkezetiség egyaránt látható a műveken.
-Molnár Ferenc fotóművész három művel van jelen. Nagyon illeszkedik a képzőművészeti alkotások között.
-Szendrei Judit tűzzománcaival a hely szellemét igényesen adja vissza, illetve a Radnóti évfordulóhoz kapcsolódóan megrázó módon adja elő az ikerséget, az egész életút genetikusan nagy drámáját.
-Vízi Julianna és Biczó Katalin iparművészként, de alkotóművészként van jelen. Vízi Julianna munkái akár kárpittervek is lehetnek, de ugyanakkor szuverén festmények is egyaránt. Biczó Katalin pedig ég és föld egybekapcsolódását valósította meg textilen.
-Váczi Jépont Tamás és Kirchmayer Károly emlékét is érdemes minden ilyen alkalommal megemlíteni.
Mindezen szavakkal nyitotta meg a kiállítást dr. Feledy Balázs, majd a jelenlévők beszélgettek és természetesen az évek óta megszokott kulináris élvezeteknek is adózhatott. A gulyásról a szervezőség gondoskodott, a főszakács Kürti Dezső volt, míg a kukták: Apáthy László és Tóth Lajos voltak.