Menu

Színház, séta, versenyek

2009.06.01.

A Pestújhelyi Napokon soha nem lehet unatkozni, mert a szervezők mindig kitalálnak valami jót. Idén egy igazi színházi csemegét tartogatott a rendezvénysorozat.

A nagyérdemű közönség a Bubik István Színkör előadásában tekinthette meg Egressy Zoltán méltán népszerű darabját, a Portugált.
Nem sok kortárs színpadi mű válik olyan rövid időn belül klasszikus darabbá, mint a Portugál. Szövegkönyve angol, német, francia, lengyel, román és cseh nyelven is megjelent, az 1998-as magyarországi ősbemutatót követő években erdélyi és szlovákiai magyar, lengyel és cseh színházak tűzték műsorra. Első rendezője, Lukáts Andor filmre vitte. A történet napjainkban, egy Irgács nevű faluban játszódik. Ez a magyar valóság? Ez a magyar valóság. Ennyire rosszul állunk? Ennyire rosszul állunk. Egressy Zoltán tükröt tart a mai magyar társadalom elé, mint Shakespeare a világ társadalma, vagy Csehov az orosz társadalom elé. Nem minősít, csupán ábrázol. Reálisan. A szereplők (Vass Anita, Tóth Zoltán, Lázár Zoltán, Pásztor Máté és a többiek) pedig nagyon jók, akik Bendzsák István rendezői utasításai során valóban színházat csináltak.

Másnap ismét egy mondhatni évtizede visszatérő programon vehettek részt az érdeklődők. Ádám Ferenc vezetésével a múltban sétáltunk: a Rákospalotai temetőben egy-egy sírnál megállva hallhattunk érdekességet, történelmet, anekdotát, míg csütörtökön a szintén hagyományos ulti bajnokságon immáron nyolcadik alkalommal forgathatták az ördög bibliáját mindazok, akik szerették volna elnyerni a szervezőség e célra fölajánlott díjait. A pestújhelyi ulti bajnokság a szó klasszikus, vagy hétköznapias értelmében vett ultit jelenti, tehát nem a versenyszabályok, hanem a szokásos szabályok vonatkoznak rá. A játékmester Kiss Attila volt. A bajnokságra 19-en neveztek be, s közülük Holhos Sándoré lett a nagy kupa.

Ultibajnokság

I. helyezett: Holhos Sándor (nagy kupa, VIII. Pestújhelyi Ultibajnokság I. helyezett)
II. helyezett: Nemes Pál (közepes kupa)
III. helyezett: Szombati József (kis kupa)
IV. helyezett: Holhos János (1 üveg bor)

A hét utolsó munkanapján este pedig egy igazán nemes céllal szervezett programra, a Tükörtáncra érkezhettek a közösségi házba látogatók. A megfogalmazás nem véletlen, ugyanis az est bevételéből tükör készül egy emeleti próbaterembe. Így lehetőség nyílik arra, hogy egy időben több helyen legyen tánc és sport oktatás igazi „tükrös- -termes” hangulatban. Az esten fellépett a Szilas Együttes gyermekcsoportja – oktató: Szőcs Szilvia és Szőcs Dávid; a Szilas néptáncegyüttes -művészeti vezető: Sikentáncz Szilveszter; a PeKH haladó hastánc csoportja -oktató: Palkovics Katalin (Aamínah); a PeKH akrobatikus rock and roll csoportja -oktató: Mandics Edit; a Lendület Táncklub csoportjai- a Mocorgók, a Vadócok, a Mocorgók (haladók), a Puskalábú fruskák, a Ricsajok és az Ördögi Görlök -oktató: Bitay Andrea, illetve Aamínah szólótánccal rukkolt elő.