Menu

Második lett a kerület

2009.05.25.

Büszke lehet a kerület, hiszen a Kihívás Napja rendezvénysorozatban hosszú ideig vagy lecsúsztunk, vagy csak éppen felfértünk a képzeletbeli dobogóra. Idén azonban végre előrébb végzett a XV. kerület- csupán Székesfehérvár előzött meg bennünket a hetedik kategóriában.

Bár maga a Kihívás Napi kerületi rendezvény 0 órakor a hagyományos focitornával vette kezdetét, melyen tíz középiskolás csapat játszott egymással hajnalig, a hivatalos megnyitóra kora reggel került sor a Czabán Általános Iskolában. Az iskola udvarán Varga László elnök-igazgató köszöntötte az ovisokat, iskolásokat, és a megjelent vendégeket, így Hajdu László polgármestert is, míg Varga József az OMIS osztály sportreferense felelevenítette a Kihívás Napja program történetét.
Maga a program 1982-ben volt először Kanadában, majd Magyarország 1991-ben csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez. A XV. kerület pedig idén 17. alkalommal vett részt a sportmegmérettetésen. A kezdeményezés szerint május utolsó szerdáján 0 órától este 9-ig folyamatosan számolják, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül. Ők 1-1 pontot hoznak a versenyben résztvevő településnek, kerületnek.
Hazánkban eddig összesen 1570 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 8 millió negyedórás testmozgást végeztek.
A mozgásba, a sportolásba az is beletartozik, amit évek óta szintén hagyományosan művelnek a XV. kerületben: a Trabant-tolást. A zöld Trabant idén iskolától iskoláig közlekedett- kétszer körbejárva a kerület utcáit.
A Czabánban pedig egy közös bemelegítő zenés tornával indult a nap: a NOX: Forogj világ című számára mozogtak, tornáztak a kicsik Hajni néni és Ági néni vezetéséve. Ezután a Budai II László Stadionban az ovisok és az iskolások futóversenye következett, miközben valamennyi kerületi óvoda és iskola is bekapcsolódott a programokba. Összesen közel 40 helyszínen folytak a sportprogramok- köztük a műfüves pályán nyolc csapat résztvételével az óvodás focitorna, illetve a legkisebbek – a Madárka óvoda kicsinyei- számára sorverseny volt.
Az ovitornában két csoportban játszottak az ovisok, melyekben a Kavicsos ovi A., illetve a Régi Fóti úti ovi A. csapata végzett az élen a Szövőgyár B csapata, a Micimackó és a Régi Fóti úti Óvoda B csapata-, valamint a Molnár Viktor utcai, a Szövőgyár A csapata és a Kavicsois B csapata előtt. A „Legjobban védekező játékos” különdíját Bódis Péter kapta.
Közben a nyugdíjasok a Kinizsi TTK Kertköz utcai sporttelepén az életkori sajátosságaiknak megfelelő sportágakat művelték, míg az Északi Fény Természetjáró Egyesület tagjai a XV. kerületi Természetbarát Bizottsággal közös szervezésében a budai hegyekbe túrázott. A kerület egy másik pontján, az AST Testkultúra Szalonban szintén minden nyitva állt a nagyközönség előtt, még pedig ingyenesen.
Délután szintén a hagyományoknak megfelelően a „Mozdul a Hivatal” programban a Polgármesteri Hivatal udvarán kb. 80 fő tornázott Müller Katalin tornász, világbajnoki 4., és 5., olimpiai bajnoki 5., 7. helyezett vezetésével, aki ezúttal már ötödik éve volt vezeti a kerületben ezt a programot.
Ezután a Hartyán NOK-ba is ellátogatott Müller Katalin, ahol a Csupa Izom Vidámság Torna (CSIVIT) kerületi döntőjét rendezték meg, és ahol a szerinte legjobban teljesítő másodikos Pesti Viktóriának különdíjat adott át.
A CSIVIT-et egyébként mind a négy kategóriában a Hartyán NOK egy-egy csapata nyerte meg, így ők képviselik a kerületet az országos döntőben május 29-én.
Közben a Czabánban a hivatal dolgozói, közel 30 fő ismét mozgásba lendült, és teljesítette a pontot érő feladatot játékos sorverseny keretében.
A Budai II László Stadionban pedig szintén folytatódtak a programok nem is akárhogy: először az összes kerületi korosztályos labdarúgó-csapat Labdarúgó Gálát tartott a szépszámú közönségnek. A sorokban többek között ott ült a polgármester, a jegyző mellett a kerületi rendőrkapitány és a Budapesti Labdarúgó Szövetség elnöke is, majd a kerületi küzdősportok képviselői: a Dynamic Karate SE, a Fortuna Kushido Karate SE, az Újpalota SE karatékái és a kerületi kempósok tartottak látványos bemutatót. A Kontyfa DSE faházában mindeközben az asztalon pattogott a labda. Ezen a helyszínen egész nap, sőt még késő este is pingpongozhattak a sportolni vágyók.
Olyan sok helyszínen voltak sportesemények, hogy még felsorolni sem lehet, ám mindenképpen érdemes kiemelni a záró programot, ami szintén a korábbi éveknek megfelelően Újpalotán, a Fő téren volt. Itt a Roll’ Skate Boogie szervezett zenés, táncos összejövetelt, hogy minden izom mozogjon.
A program ismét sikeres volt, hiszen a szép eredmény is ezt bizonyítja.
2010-ben ismét lesz lehetőség…talán még a dobogó legfelső fokára is felkerülhet a kerület. Rajtunk múlik!