Menu

Fórum a Vácrátót tér környékének szabályozásáról

2009.05.19.

Az elmúlt héten a Károly Róbert általános Iskolában tartott lakossági fórumon a Vácrátót tér és környéke Kerületi Szabályozási Tervének koncepciójáról esett szó. Mindez a Vácrátót téren és a Közvágóhíd u. – Vácduka u. – Árokhát u. – Károlyi Sándor u. – Vághó F. u.- Vácegres u. – Szántóföld u. – Szlacsányi u. – Közvágóhíd u. által határolt területen élőket érinti kiemelten.

Amint Montvai József, a kerület főépítésze elmondta, a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. által készített tervezet egyelőre csak koncepció, melyen a lakossági javaslatok alapján lehet változtatni.
A tervről Óvádi Noémi, a kft. munkatársa elmondta, hogy megbízásukban az szerepelt, hogy vizsgálják meg a Bogáncs utcai iskola bővítésének lehetőségét, a Károly Róbert iskola és az óvoda közötti terület egyesítésének lehetőségét, valamint a családi házas övezet bővíthetőségét és az L7-es lakótelepen a telekalakítási lehetőséget. Emellett tegyenek javaslatot arra, hogyan lehet a Közvágóhíd téren pavilonokat elhelyezni.
A vizsgálat során kiderült, hogy az itt található épületek nagy része jó állapotú, a területen jelentős a lakófunkció és kisebb mértékben található intézményi funkció. A családi házas övezetben a beépíthetőség 25 százalékos, a fővárosi szabályozás viszont 35 százalékot enged meg, a telkek mérete átlagosan 800 négyzetméter. A lakótelepen a zöldfelület nagysága nem lehet kisebb, mint a terület 50 százaléka, jelenleg a lakótelepen a zöldterület nagysága 61 százalék. Az óvoda 3500 négyzetméteren, az iskola 18 ezer négyzetméteren terül el, a két telek közötti területet pedig meg lehet szüntetni. A tervezők szerint az iskola bővíthető, a területre földszint és plusz három színt építhető.
Elhangzott az is, hogy a lakótelepen játszóhelyet és parkolót lehetne építeni, a családi házas részen pedig 1-1 telek beépítése javasolt. Emellett a családi házas területen lehetne fasort telepíteni, ám a hátsó telekrészeken 6-7 méter ne legyen beépíthető. A sorházas területen 3 ház esetében javasolt a magas tető építése, és a telekalakítás is indokolt, így egy egység, három telek lehetne. A Közvágóhíd térnél pavilonok kialakítását nem javasolják a tervezők, véleményük szerint a gáznyomás-szabályozó helyén közpark épülhetne.
A tájékoztatót követően a lakók is megfogalmazhatták kérdéseiket, észrevételeiket, melyre a tervező válaszolt. Elmondta az észrevételekre reagálva, hogy az óvoda bővíthető lesz, az iskolához pedig mélygarázst terveztek és a Bogáncs utcában parkolókat alakítanának ki.
A mélygarázs megépítése ellen Molnár István, a Károly Róbert Közgazdasági Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda elnök-igazgatója szólalt fel, aki elmondta, hogy a középiskolás diákok elsősorban tömegközlekedési eszközzel járnak iskolába, tehát több parkolóhelyre nem lesz szükség. Ám sokkal fontosabb lenne, ha a gyerekek az óvodás koruktól egészen az érettségiig egy intézményben tanulnának.