Menu

Az összefogás eredményt hoz

2009.05.12.

Ha itt a tavasz, biztos, hogy a Segítsd az iskoládat! vetélkedő döntőjére sor kerül az Újpalotai Közösségi Házban, melyre a kerületi iskolák mellett más fővárosi, vidéki, sőt határon túli oktatási intézmények is beneveznek.

Idén azonban a tavalyihoz hasonlóan, hét kerületi iskola diákjai vetélkedtek egymással szeptembertől egészen május elejéig. Ez az a verseny, ahol intézményenként nemcsak két-három-négy tanuló vesz részt a versenyfordulókon, hanem szinte az egész iskola összefogására szükség van. Várhegyi Gábor, a Segítsd az Iskoládat Egyesület elnöke mindezt hosszú-hosszú évek óta színvonalas formában szervezi meg segítőivel közösen.
Az idei verseny döntője május 8-án volt, amikor is a háromfős zsűri (dr. Pálinszki Antal alpolgármester, a zsűri elnöke, Kissné Breczek Margit a Hubay AMI művész-tanára, Tóthné Bezerédi Erika, a Kozák téri Közösségi Ház vezetője) előtt kellett a jelenlévő csapatoknak számos – az agyat megmozgató- az élet minden területéről származó kérdéseket megválaszolniuk, feladatokat megoldaniuk.
Amint a program kezdetén Várhegyi Gábor elmondta, idén közel félmillió forint értékben kapnak ajándékot, pontosabban hét ajándékcsomagot a csapatok a verseny végén. Az eddigi gyakorlattól eltérően azonban nem előre meghatározott ajándékokat vehetnek át a díjazottak, hanem ők maguk választhatják ki, melyik ajándékcsomagot szeretnék elvinni. A legnagyobb választási lehetősége az első helyezett csapatnak volt, majd a kínálat szűkült. Így a hetedik helyen végző csapat a maradék csomagot vihette el, ám mindez nem azt jelentette, hogy kisebb értékű volt az összeállítás. Mindezek mellett pedig számos különdíj is gazdára talált.
S hogy milyen feladatok vártak a döntőben a diákokra? Többek között klipes játék, melynek során egy zenei részlet alapján kellett felismerni annak előadóját. Voltak csapatok, akik nagyobb sikerrel, ám voltak olyanok is, akik kisebb sikerrel vették ezt az akadályt. Hiszen épp úgy szerepelt a felismerendő előadók között pl. John Lennon, mint Madonna. Egy másik feladat során pedig főzniük kellett- virtuálisan: a meglévő alapanyagokból lehetett kiválasztania diákoknak, hogy mi kell pl. a bableveshez, vagy a gulyásleveshez, a paprikás csirkéhez, a kelkáposzta főzelékhez. Ahogy tavaly, idén is volt telefonos tudakozó játék: egy adott kérdésre kellett választ kapniuk úgy, hogy egy-egy intézményt fel kellett hívni telefonon: pl. Állatkert, uszoda. Emellett még számos versenyszám teljesítése során alakulhatott ki a végeredmény, hiszen többek között az előversenyek között rajzfeladatok is szerepeltek. Az első és második osztályosoknak A legkedvesebb mesealakom címmel kellett elkészíteniük rajzukat, míg a nagyobbak Móra Ferenc: Csali mese című alkotását kellett illusztrálniuk. Szintén az előversenyek során fogalmazást is írtak a diákok. A riport készítőjének, mint a Kalandozások és felfedezések c. korabeli lap tudósítójaként az Apolló 11. holdkompból kellett tudósítani a Holdra szállás történetéről. Az iskoláknak szintén fontos pontokat hozott a tanulmányi eredmény. Idén az iskolák 7.a osztályosok osztálykönyvében szereplő diákok félévi bizonyítvány-jegyei magatartás, matematika, magyar irodalom, történelem, idegen nyelv tárgyakból számított be a versenybe.
A döntő fordulót megelőzően így nézett ki a tabella:
László Gyula Gimnázium 911 p.
Hartyán Iskola 883 p.
Károly Róbert Iskola 876 p.
Dózsa Gimnázium 859 p.
Pestújhelyi Iskola 728 p.
Czabán Iskola 725 p.
Száraznád Iskola 716 p.
Ám a nap folyamán a diákoknak még nagyon sok pontot lehetett szerezniük, így akár az egész eddigi eredmény alapján az iskolák sorrendje meg is változhatott.
A kora délutáni eredményhirdetés alkalmával dr. Pálinszki Antal alpolgármester elmondta, hogy 17 éve van ez a verseny, melyet Várhegyi Gábor szervez a kerületért, az iskolákért, a tanulókért teljesen társadalmi munkában.
-Ez egy nagyon komoly munka, de szerencsére vannak segítői is. Látható, hogy mindenki milyen komolyan vette ezt az egész versenyt, hiszen a nap folyamán Hajdu László polgármester úr, képviselők, Lindner Gusztáv az OMIS osztály vezetője is ellátogatott a helyszínre. Ezen a versenyen szórakozva tanultatok. Köszönet a résztvevőknek, a szervezőknek, a segítő pedagógusoknak- mondta, majd a helyszínen elért pontszámokat ismertette.
László Gyula Gimnázium 1219 p.
Hartyán Iskola 1456 p.
Károly Róbert Iskola 876 p.
Dózsa Gimnázium 1190 p.
Pestújhelyi Iskola 1088 p.
Czabán Iskola 1287 p.
Száraznád Iskola 1311 p.

A verseny végén pedig először a különdíjakat, majd a verseny fődíjait adta át dr. Pálinszki Antal, Várhegyi Gábor, Kissné Breczek Margit, Tóthné Bezerédi Erika és Kelemen Árpád az USZIK vezetője.

A rajzverseny különdíjasai 1-2. osztályosok között, akik mesekönyvet kaptak:
Bacsó Levente és Horváth Georgina -Czabán Általános Iskola
Horváth Bianka és Rózsa Nóra- Hartyán NOK
Kovács Zsófia és Lakatos Szalanzs – Károly Róbert Általános Iskola
Gulyás Petra és Kukléta Noémi -László Gyula Gimnázium
Juhász Deborah és Tóth Ferenc -Pestújhelyi NOK
Kamilli Mirella és Szabó Róbert -Száraznád NOK

Rajtuk kívül a Dózsa Gimnázium két tanulója: Győri Fanni és Pápai Bánk 7. osztályos tanulók részesültek különdíjban egy megkezdett rajz továbbrajzolásáért. Ők egy-egy fülhallgatót kaptak ajándékba.

A meseillusztrációért különdíjban (társasjáték, fejhallgató, Fujitsu Maus USB, mesekönyv) részesült:
Szőllösi Péter -Czabán Általános Iskola
Papp Cintia -Hartyán NOK
Bogdány Barnabás -László Gyula Gimnázium
Györki Lili és Varga Vivien -Károly Róbert Általános Iskola

A legérdekesebb fogalmazás, tudósítás elkészítéséért Haragos Veronika, a Pestújhelyi NOK tanulója vehette át a MOS Bizottság különdíját, a Hyperversum című könyvet.

A legjobb tanulók számára szintén a MOS Bizottság ajánlott fel különdíjat (Samsung fejhallgató, Philips fejhallgató, Mega Manga című könyv).
A jutalmazottak:
Leivszkofszki Zsolt -Hartyán NOK
Csin Szin Jang- Dózsa Gimnázium
Ilyés Fanni- László Gyula Gimnázium

Mindezek után a verseny végeredményét hirdette ki dr.Pálinszki Antal.
A 2008/2009. tanévben a verseny győztese a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ.
II. Károly Róbert Általános Iskola
III. László Gyula Gimnázium
IV. Dózsa György Gimnázium
V. Czabán Általános Iskola
VI. Száraznád NOK
VIII. Pestújhelyi NOK

A gyerekek a sportfelszerelések, DVD-k, játékok, számítástechnikai eszközök, szórakoztató elektronika, könyvek és vegyes csomag közül választhatták ki a számukra legjobbakat.

A verseny végén pedig az alpolgármester mindenkit arra buzdított, hogy jövőre is vegyen részt a versenyen, amikor is valószínűleg nemcsak kerületi, hanem kerületen kívüli iskolák csapatai is itt lesznek.