Menu

Kiállítás és író-olvasó találkozó

2009.05.09.

Ahogy már hónapok, sőt évek óta megszokhattuk, közel négyhetente a Krúdy Kör és a FSZEK Eötvös utcai Könyvtárának közös szervezésében kiállításra és író-olvasó találkozóra kerül sor.

Ezen a héten ismét egy ilyen programon vehettek részt az érdeklődők, melyről Kanizsa József író, költő, a Magyar Kultúra lovagja számolt be.
-Ahogy a bevezetőmben ígértem, egy rendkívüli egyéniséget, talentummal rendelkező költőt, képzőművészt, színművészt mutattam be.
Székely Mendel Melindát, mint képzőművészt Mendel György mutatta be, aki a képzőművész eddigi munkásságáról beszélt, alkotásainak művészi szépségéről, felbecsülhetetlen értékéről. A Könyvtár falain elhelyezett kis és nagyméretű bronzból készült művészi alkotások, valamint a könyvespolcok tetején elhelyezett kisplasztikák jól reprezentálják az ő képzőművészeti munkásságát. Az alkotások egy hónapig lesznek láthatók a Könyvtárban.
Az est második felében Anyák napi verses összeállításban szerepelt Nagy Bálint újpesti diák, R. Vitál Mária Nyíregyházán élő költő, Tárkányi Imre költő, Székely Mendel Melinda, akinek édesanyja is jelen volt és a versek elhangzása közben szeme is könnyes lett.
E nagyon szép, szívhez szóló versek után újabb meglepetés következett. R. Vitál Mária és Tárkányi Imre Székely Mendel Melindához, mint a költőhöz, a képzőművészhez írt verseiket mondták el. E külön kis vers-attrakció után én faggattam Székely Mendel Melindát az egyéni stílusú költészetéről, ami nagyon hasonlít Kassák avantgárd költészetéhez, és a fanyar, már-már lelkileg befelé forduló költő keserű hangvételéről. A szerző a Székelyföldről való korai eltávozással, az Amerikába való kivándorlással magyarázta ezt a belső különleges hangnemű költészetet. Ezzel a szabad verses költői formával így tudta kifejezni magát, mondanivalóját. Ilyen szép költői sorral, mint pl.:…védtelen árulom a hitet még mindig anyanyelvemen.” (Magány).
-Valóban nagy „hit” kellett, és belső fegyelem ahhoz, hogy a székelyföldi magyarságát meg tudja tartani, és a távolban is MAGYAR tudjon maradni. Egy-egy zenei betétként fia –Mátyás és Péter – szintetizátoron játszottak. Saját alkotásaikat aláfestő zeneként mutatták be. Ezt követően Melinda adta elő verseit, elismerésül nagy vastapsot kapott a közönségtől. Az előadásban közreműködött Tárkányi Imre is, aki a Ki vagyok én a hol vagyonban? című kötetéből szavalt.
Aki eljött a programra, az nem bánta meg, mert valóban egy rendkívüli élménnyel távozhatott e szép, a képzőművészeti és a költészetet átfogó csodálatos estről, melyért külön köszönet illeti az Eötvös könyvtár vezetőit és munkatársait- mondta Kanizsa József.