Menu

Testületi ülés után II.

2009.05.05.

Dr. Pálinszki Antal alpolgármester először az oktatási intézmények alapító okiratainak felülvizsgálatáról és módosításáról szóló rendeletet értékelte, majd az elkövetkező napok, hetek programkínálatáról szólt néhány gondolatban, és ajánlotta mindenki figyelmébe a rendezvényeket.

-Május 8-án tartja az Európa Nap alkalmából programsorozatát az önkormányzat. A II. világháború európai befejezésének évfordulója alkalmából három helyszínen rendezünk önkormányzati megemlékezést, koszorúzási ünnepséget. Először a Karácsony Benő parkban a kopjafánál, ahol a Czabán Samu Általános Iskola és Óvoda diákjai adnak műsort, majd koszorúzási ünnepség lesz a Rákospalotai Köztemetőben a szovjet hősi emlékműnél. Végül fél 1-kor az Újpalotai Főtéren az EU-fánál ér véget a megemlékezéssorozat, ahol a Száraznád NOK diákjai adnak rövid műsort.
-Berlin Herresdorf nevű kerületével 1991. óta áll testvérvárosi kapcsolatban a XV. kerület. A nemzetközi kapcsolataink közül a berlini és a maroshévízi a legrégebbi. Időközben Berlinben is leomlott a fal, és az egységesített városban a kerületket is átalakították. Így lett Hellersdorfból Marzahn – Hellersdorf. Ez egy 240-250 ezer lakosú városrész, mely kerület egyik legnagyobb ünnepe a Biesdorfi Virágünnep. Az ünnep alkalmából május 22-24-e között a berlini Marzahn – Hellersdorf és Budapest Főváros XV. kerületének polgármesterei ünnepélyes keretek között kívánják a testvérvárosi kapcsolatot megújító okiratot aláírni. A testvérvárosi kapcsolat megújító okirata és a keretprogram az eddigi tapasztalatok alapján a további elmélyültebb együttműködést fogalmazza meg. Az együttműködés keretében egy kulturális fesztivál résztvevőjeként Budapest XV. kerülete színes programokkal készül. Fotókiállítás keretében mutatjuk be Budapestet és a kerület életét, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes „Magyar táncok a Kárpát – medencéből”, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola tanulói „Kortárs magyar táncok” és a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakszolgálat „Üdvözlet Magyarországról” címmel kulturális programmal szórakoztatja a közönséget. A magyar konyha és kézműves termékek is bemutatkoznak a rendezvény során, amit a Száraznád NOK pedagógusainak és tanulóinak szakmai felkészültségének köszönhetünk. A kerület által szervezett program színvonala alapján méltó módon fog a kerület bemutatkozni a testvérvárosi kulturális fesztiválon.
Gyurcsánszky János alpolgármester elsőként a Palota Újfalu területén kialakult közutak neveiről szóló testületi döntésről beszélt. Elmondta, hogy a Külső Fóti út- belterületi határ- M3 autópálya- Szilas patak által határolt területen közel ezer lakásból álló lakópark épül. A parkot a képviselő testület az áprilisi ülésen hivatalosan is Palota Újfalunak nevezte el, illetve döntés született arról is, hogy a lakóházak közti közterületek a jövőben milyen neveket viseljenek. Így ilyen elnevezések lesznek ezen a területen: Liva-malom utca, Patakpart utca, Malomrét utca, Kenderföld utca, Lóherés utca, Hambár utca, Újfalusi út, Lencsike utca, Turjános körút, Kékszilva út, Barack utca, Paszternák utca, Nadály utca, Káka köz, Hagyma utca, Kukorica utca, Erdő menti út.
-Az utcanevek úgy alakultak ki, hogy a civil szervezetektől és a lakosságtól javaslatokat kértünk. A közel 200 javaslatból egy bizottság választotta ki a leginkább támogathatókat. A választás fontos szempontja volt, hogy a név ne legyen szokványos, ugyanakkor igazodjon Rákospalota és a kerület hagyományaihoz, múltjához. Miután a javaslatainkat megküldtük a fővárosnak is, azt a választ kaptuk, hogy ők elfogadhatónak találják a 17 új utcanevet.