Menu

Szavazzon városfejlesztő ötletekre!

2022.06.20.

49 budapesti ötlet kerülhet szavazólapra idén a közösségi költségvetési tanács javaslata alapján.

Budapest városvezetése elkötelezett a nyitott döntéshozatal és a lakosság minél nagyobb fokú bevonása, aktiválása mellett. Vagyis a városvezetés nem akar az emberek megkérdezése nélkül dönteni, ezért a közösségi költségvetés – a 2020. évi elindítását követően – minden évben elérhető lesz a város lakói számára Ennek keretében 1 milliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül a legnépszerűbbeket.

Ez azt jelenti, hogy 49, budapestiek által beadott városfejlesztő ötletre lehet most szavazni minden Budapesten élő vagy dolgozó, tanuló, 16 életévet betöltött magánszemélynek. A negyvenkilenc ötlet egyébként 615 javaslatból lett kiválasztva: a főváros és a kerületek szakemberei mintegy 270 ötletet tartottak megvalósíthatónak, melyek feldolgozásával, a hasonlók összevonásával, az ötletek újrafogalmazásával 139 fejlesztési javaslat állt elő. A tanács – melynek összetétele életkorra, nemre, iskolázottságra, kerületre épp olyan vegyes, mint a fővárosi lakosság – ebből a körből választotta ki azt a 49-et, amely szavazólapra kerülve esélyt kap a megvalósulásra.

A beérkezett ötletek három tematikus kategória alá tartoznak: zöld, esélyteremtő és nyitott várost támogató javaslatok szerepelnek egymás mellett.

A közösségi költségvetési tanács által szavazásra javasolt ötletekre 2022. július 1. és augusztus 31. között lehet majd szavazni az otlet.budapest.hu honlapon, a Városháza ügyfélszolgálatán, a Városháza téren felállított standon, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyes fiókjaiban.

(Fotó: Pixabay / illusztráció)