Menu

A Fantommal együtt takarítottunk

2009.04.28.

Április 25-én, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. a Föld Napja alkalmából egész napos Nagy Várostakarítást hirdetett. Az akcióhoz csatlakozó önkormányzatok lakosaik segítségével, a FKF eszközeivel tisztították meg területüket az illegálisan lerakott és felelőtlenül eldobált szeméttől.

Kerületünkben három helyszínen folytak a takarítási munkálatok…
Az FKF csepeli telephelyén tartott nyílt napon a rendezvény ideje alatt óriás kivetítőn folyamatos beszámolót tartottak a kerületi takarítások eseményeiről, de volt színpadi program, koncert, nyereményjáték, gyereksarok, krétarajzverseny és a gépeket is megismerhették az érdeklődők testközelből.
A Nagy Várostakarítás alkalmából öt, Budapest és a környezetvédelem mellett elkötelezett sztárral tarkított csapat indult útjára a fővárosi szelektív hulladékgyűjtő szigetek megtisztítására.
A szigetek környékén elhagyott, illegális hulladékok mennyisége évről évre nő, egyre több munkát és anyagi tehet róva a városüzemeltetésre.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. törekszik az általa nyújtott szolgáltatások magas színvonalának biztosítására és kiemelten kezeli a környezetvédelem kérdéseit. A tisztább, egészségesebb környezet megteremtéséhez és fenntartásához alapvető követelmény a környezettudatos magatartás kialakítása és fejlesztése a társadalom legszélesebb köreiben.
Mindezek érdekében a FKF a közelmúltban nagyszabású kommunikációs kampányba kezdett, melynek végső célja a köztisztaság és a városkép javítása az emberek felvilágosításán, motiválásán keresztül. Fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a város mindenkié, így a köztisztaság felelőssége is kollektív.
Kampány „főhőse”, a Budapest Fantom mindenkit figyel, mögöttük áll, hogy az eldobott, elhagyott szeméttől, falfirkáktól megszabadítsa a fővárost. Ahhoz, hogy Budapest szerethető, szép és igényes világváros lehessen, mindenkinek csatlakoznia kell a Fantomhoz, mivel csakis együtt érhetjük el közös céljainkat. Föld Napja alkalmából az akcióhoz csatlakozó önkormányzatok az FKF eszközeivel, valamint lakosaik segítségével tisztították meg területüket az illegálisan lerakott és eldobált szeméttől. Az önkormányzatok egész nap kapcsolatban voltak a FKV csepeli bázisával, ahol az érdeklődők figyelemmel kísérhették a takarítási akció fejleményeit.
Kerületünkben három helyszínen folytak a takarítási munkálatok, melyet a RÉPSZOLG Környezetgazdálkodási és Foglalkoztatási Nonprofit Közhasznú Kft. bonyolított: az Erdőkerülő utcai SPAR üzlet mögötti erdős területen, a Drégelyvár utcai felüljáró alatti területen, illetve a Szilas-patak menti területen. A legtöbben az utóbbi helyszínen voltak, ám a legtöbb munka az Erdőkerülő utcai területen volt. Amint Csapó András, a program szervezője elmondta, összesen 30 köbméter szemét gyűlt össze. Az FKF Zrt. a takarítást térfigyelő kamerákkal is nyomon követte, összesen 20 ilyen kamera volt Budapesten.