Menu

Mesterek és tanítványok

2009.04.24.

A XV. ker. Eötvös Könyvtárban különleges irodalmi és képzőművészeti délutánnak lehettek tanúi, akik jelen voltak a kiállítás megnyitón és az IGAZGYÖNGY című kötet bemutatóján- adott tájékoztatást Kanizsa József író, költő, a Krúdy Kör titkára, a Magyar Kultúra lovagja.

A rendezvény előtt Kanizsa József megemlékezett a Kossuth Nevelés- Oktatási Központ közel múltban elhunyt tanárjáról, Berta Dénesnéről, aki három éven keresztül az irodalmi, képzőművészeti délutánra hozta el a diákokat, és sokszor részt vettek műsorban is, majd közösen gyertyát gyújtottak.
-Megemlékeztünk József Attiláról, a KÖLTÉSZET NAPJA tiszteletére, és Radnóti Miklósról is. Simon M. Veronika Munkácsy -és Krúdy-díjas festőművész, a SMV Festőtanoda vezetője mutatta be két tanítványát, Károlyi Gitta és Szabó Sára festőművészeket, akiknek 20-20 festményük volt látható a kiállításon (és lesz látható május 7-ig.) a könyvtár nagy termében.
A délután második részében „mester és tanítvány” mutatkozott be, ugyanis R. Vitál Mária író, költő harmadik könyve jelent meg IGAZGYÖNGY címmel- mondta Kanizsa József, aki a szerző költői útját egyengette.
-A nagyon szép kivitelű könyv borítóját Simon M. Veronika tervezte, az ő festménye látható a borítón és belül ciklusonként díszíti a könyvet Székely Mendel Melinda képzőművészeti alkotásainak színes fotói. A délutánon közreműködött: Székely Mendel Melinda, Mendel György, Mendel Mátyás, Enyedi Béla és Tárkányi Imre.
Hihetetlen értékes, érdekes irodalmi és képzőművészeti rendezvénynek lehettek tanúi, aki e csütörtökön elmentek az Eötvös Könyvtárba a megnyitót megtekinteni és az irodalmi délután, a könyvbemutatót meghallgatni- zárta beszámoló gondolatait Kanizsa József.