Menu

A gyermekvédelem helyzete

2009.04.19.

A Fióka Gyermek- és Ifjúságjóléti Központ néhány nappal ezelőtt tartotta éves tanácskozását, melyen a XV. kerület gyermekvédelmi helyzetét értékelték a szakemberek.

Miután a program házigazdája, a FIÓKA vezetője Révész Magda köszöntötte a jelenlévőket, a programot Hajdu László polgármester nyitotta meg. Gondolataiban szólt arról, hogy milyen nagy felelősség van a gyermekvédelem területén dolgozó szakemberek vállán.
-A FIÓKA tevékenységének célja elsődlegesen a gyermek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése, a gyermek veszélyeztetettségének a megfelelő jelzőrendszer segítségével való kiépítése. A XV. kerületben 11 óvodában 2007-ben 2244 fő, míg 2008-ban 2185 fő járt, közülük veszélyeztetett 230 (3,2%) illetve 288 fő (4%) volt. A hátrányos helyzetűek száma 2007-ben 230 fő, tavaly 173 fő, míg halmozottan hátrányos helyzetű 68 fő, tavaly 56 fő volt.
Ennél aggasztóbb az iskolákban a helyzet, ahol a veszélyeztetett gyerekek száma tavaly 1292 fő (20,6%) volt, a hátrányos helyzetűek száma 946 fő (15,1%, a halmozottan hátrányos helyzetűek száma 282 fő (4,48%) volt, míg a tanulási, magatartási zavarral küzdő iskolások száma 467 fő (7,4%) volt.
Fontos, hogy a különböző területen tevékenykedő szakemberek egymással konzultálva dolgozzanak a közös cél érdekében- mondta, majd vitaindítóként dr.
Hűvös Éva pszichológus filmjét tekinthették meg a tanácskozás résztvevői. A film egy nyári tábor történetét dolgozta fel, ahol egy jópofa játéknak tekintve a gyerekekkel elhitették, hogy egy erősen fertőző járvány miatt karanténba kerültek, és ehhez felvonultattak minden „kelléket”: mentőt, közegészségügyi munkatársakat, fertőtlenítőket, stb.. A tréfának indult akció túl jól sikerült, le is kellett állítani, mivel olyan riadalmat keltett, hogy néhány gyerek komoly pánikba esett. A film utána vita olyan alapvető kérdéseket vetett fel, hogy meddig játék a játék, szabad-e a gyerekek érzéseivel játszani, milyen felelőssége van a szervezőknek, milyen hibákat követtek el, mennyiben lettek megsértve a gyermeki jogok.
A konferencia további részében a jelzőrendszer képviselőinek beszámolói következtek.
Délelőtt Dr. Gimesi Anna gyermekorvos, Vargáné Pavuk Erzsébet védőnő mondta el tapasztalatait, majd miután Mozsolits Sándorné bölcsődevezető lebetegedett, beszámolóját Zsuppán Lászlóné,az Egyesített Bölcsődék vezetője ismertette, majd Takácsné Miklós Judit a Vácrátót téri óvoda vezetője, Lőrincz Norbert a Pestújhelyi NOK mb. gyermekvédelmi felelős osztotta meg a hallgatósággal gondolatait.
Délután pedig Tánczos Zsuzsa az Újpalotai Családsegítő Szolgálat, MUFTI vezetője, Molnárné Berkó Márta az Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonának vezetője, Tóth Zsuzsanna a XV. Nevelési Tanácsadó pszichológusa, Kelemen Gábor a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány intézményvezetője, és Kalló Zsuzsanna a BRFK XV. ker. kapitányság rendőrhadnagya számolt be tapasztalatairól. Ezt követően a Fióka egy éves munkájáról Révész Magda beszélt, majd Marsovszky Györgyné, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság alelnöke zárta be a tanácskozást.