Menu

Huszonhét új kerületi állampolgár

2009.04.10.

Általában havonta-kéthavonta kerül sor a kerületi polgármesteri hivatalban állampolgári eskütételre. Legutóbb huszonheten voltak azok, akik felvették a magyar állampolgárságot, vagy visszahonosításuk folyamán lettek ismét magyar állampolgárok.

Az ünnepségen a Himnusz elhangzását követően Rusznyák Géza, anyakönyvvezető felvezetésében tették le esküjüket közösen az állampolgárok, majd Hajdu László polgármester mondott néhány köszöntő gondolatot.
-Pár pillanattal ezelőtt tettek esküt, hogy Magyarország állampolgárai lesznek. Igen nagy döntés előtt álltak ezelőtt, amikor visszahonosításukat kérték, vagy a magyar állampolgárság iránti kérelmüket benyújtották. Kívánom, hogy ez a döntésük sikeres és jó döntés legyen. Azzal, hogy vállalták mindezt, a magyarok kultúrája is gazdagodott. Kívánom, hogy a magyar állampolgárságukkal élve a jogaikkal és a kötelezettségeikkel is élni tudjanak, és tartsák be azokat.
A polgármester szavait követően mindenki külön-külön vehette át az elismerést arról, hogy mostantól a Magyar Köztársaság állampolgára, majd a Szózat hangjai csendültek fel.
Amint az ünnepség után Rusznyák Géza elmondta, a visszahonosítás folyamán nem kell állampolgári vizsgát tenniük a kérelmezőknek. Egyéb esetben igen. Aki Magyarországon született, 5 év után nyújthatja be a magyar állampolgárság iránti kérelmét, egyéb esetben 8 évi tartózkodás után van erre mód. A kérelemhez szükség van egy önéletrajzra, az anyakönyvi okmányokra, a megélhetést- és a lakhatást igazolni kell. Emellett alkotmányos ismeretekből kell vizsgázni, amely vizsga alól a 65 éven felüliek kapnak felmentést, illetve azok, akik Magyarországon végezték, vagy magyar nyelvű oktatási intézményben végezték általános iskolai tanulmányaikat. Ha a felmenők között (szülő, nagyszülő) volt magyar állampolgár, akkor a letelepedés után lehet kérni a magyar állampolgárságot.