Menu

Testületi ülés után II.

2009.04.09.

Gyurcsánszky János alpolgármester szavait követően a sajtótájékoztatón dr. Pálinszki Antal alpolgármester mindössze egyetlen, ám annál fontosabb napirendi ponttal kapcsolatban adott tájékoztatást.

-A legutóbbi testületi ülésen elfogadtuk a kerület költségvetését, ami lehetővé teszi többek között, hogy a kerület oktatási intézményeiben a 2009/2010-es tanév is elindulhasson. A 18 milliárd forintos költségvetésünknek ugyanis a fele oktatásra fordítandó. A mostani anyagban még csak becsült adatokkal dolgozhattunk, hisz a kerületi óvodákban, iskolákban a végleges gyereklétszám csak a szeptemberi induláskor határozható meg. Néhány dolog azonban már most látható. 579 óvodaköteles gyermek van a kerületben. Az óvodai csoportok száma a 2008/2009. nevelési-oktatási évben 98. A Szent Korona Általános Iskola és Óvoda esetében rendkívül nagy a jelentkezők száma a Mozdonyvezető utcai óvodába. Az új óvodaépületben minden feltétel adott az új csoport ellátására, amelyben cukorbeteg és különböző étel-allergiás gyermekek integrált nevelése folynék. Az új csoport indítása a pedagógus és technikai álláshelyek számának növelését is jelenti. A két új csoport indításával a kerületi csoportszám 100-ra nő. Az óvodai beiratkozás 2009. május 4-től 8-ig tart.
A tanköteles korba lépő gyermekek száma 570 fő. Az idei tanévhez képest az alábbi változások lehetségesek: A Hartyán Nevelési-Oktatási Központ, Óvoda és Általános Iskola 4 első osztály és 11 napközis csoport indítását tervezi a 2009/2010-es tanévben. Amennyiben a tényleges beiratkozási adatok csak 3 első osztály indítását teszik lehetővé, 12 napközis csoportot szervez az intézmény. A Pestújhelyi Nevelési – Oktatási Központban a második első osztály indítására a körzetes tanköteles gyermekek száma (47 fő) alapján lehetőség van. Idén egy nyolcadik osztály végez az intézményben, így a következő tanévben a jelenlegi 10 helyett 11 tanulócsoport indulna. A Szent Korona Általános Iskola és Óvodában három nyolcadik osztály végez. Az óvodából érkező nagy számú iskolaköteles gyermek és a körzetes tanköteles gyermeke lehetővé teszi a három első osztály indítását. Összesen tehát 28 első osztály finanszírozása látszik indokoltnak, ebből kettő német nemzetiségi, 1 logopédiai olvasó, 1 sajátos nevelési igényű és 1 sportiskolai osztály. Az általános iskolai beiratkozás 2009. április 23-24-én lesz.
A kerületi középiskolák induló osztályainak a száma a 2008/2009-es tanévhez képest kettővel fog csökkenni: a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskolában 1 hetedik osztály, 3 új kilencedik osztály,(ebből 1 nyelvi előkészítő osztály, 1 tánc, 1 normál)-, a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola,Általános Iskola és Óvodában 3 kilencedik osztály (ebből 1 nyelvi előkészítő, 1 felzárkóztató, 1 normál), 1 tizenharmadik osztály-, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadóban 1 nyelvi előkészítő osztály (9. évfolyam)-, László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában 1 ötödik osztály (gimnáziumi)-, a Száraznád Nevelési – Oktatási Központban 5 kilencedik osztály (ebből 4 SNI) fog indulni a tervek szerint.
– A Nevelési Tanácsadó, mely korábban a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda tagintézményeként működött, a jövőben ismét önálló intézmény lesz. A Nevelési Tanácsadó a kerület minden tanulási, magatartási és beilleszkedési nehézséggel küzdő gyermekét ellátja, 3-tól 25 éves korig, évente több mint 1 000 kerületi gyermeknek nyújt segítséget. Illetékessége vonatkozik mindazokra a gyermekekre, akik a működési körzetében élnek, vagy ide járnak óvodába, vagy iskolába. A pszichológus és fejlesztő pedagógusok feladata a pedagógusok munkájának segítése, a szüleikkel való kapcsolatfelvétel, a pszichés problémákkal küszködő gyermekek folyamatos szűrése és fejlesztése. A munkatársak egyéni képzettségüknek megfelelően speciális tréningeket, fejlesztő-, vagy pszichológiai, egyéni-vagy csoportos foglalkozásokat, felvilágosító előadásokat tartanak. A Nevelési Tanácsadóban két munkaközösségben, 17 szakember látja el a feladatköröket. A nevelési tanácsadás keretében kell szakvéleményt készíteni az iskolába lépéshez, az óvodai felmentésről, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek nevelésével és oktatásával kapcsolatos feladatok meghatározása céljából. Új feladat a szakvélemény záradékában előírt kötelezettségek ellenőrzésének teljesítése. Minden személyi-tárgyi feltétel adott az önálló működéshez, új kerületi intézmény létrehozásához- adott tájékoztatást dr. Pálinszki Antal.