Menu

Testületi ülés után III.

2009.04.09.

Király Csaba alpolgármester a tulajdonnal és az önkormányzat vagyonával összefüggő, illetve szociális kérdéseket is érintő témakörökről számolt be a sajtó képviselőinek.

– Az Önkormányzat vagyonáról, a tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 5/2000. (II.29.) ök. Rendeletet kellett módosítanunk, melyet az indokolta, hogy a képviselő-testület 2009. január 31-ével megszüntette a Szociális Foglalkoztatót, és PALOTA-15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Kft. néven új gazdasági társaságot hozott létre. E szervezet jogutód szervezetként akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkező rehabilitációs foglalkoztatói feladatok ellátására, a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs célú foglalkoztatása érdekében, a költségvetési rendeletben szociális foglakoztatásként megjelölt szakfeladat ellátására jött létre.
– A testület ugyanezen az ülésen döntött úgy, hogy a XV., Kazinczy u. 29. szám alatti 1/1 önkormányzati tulajdonú 400 m2 alapterületű ingatlant a felépítményekkel együtt határozatlan időre és ingyenesen a RÉPSZOLG Nonprofit Közhasznú Kft. használatába adja. Az önkormányzati ingatlan 2004. évben került kijelölésre árverés keretében történő értékesítésre, de a szomszéd telken lévő RÉPSZOLG Kft. lakatosműhelyének tevékenysége lehetetlenné tette az értékesítést. A 119 m2-es bontandó, lakásállományból kivont ház állaga az utolsó bérlő elhalálozása óta (2002. november) üresen áll, a már akkor romos épület állaga folyamatosan romlik, életveszélyes. A házat ellepték a rágcsálók (patkány, egér), mely súlyos egészségügyi problémát jelent a környék lakóira nézve és azonnali intézkedést igényelt az Önkormányzat részéről. Az Önkormányzat által alapított RÉPSZOLG Nonprofit Közhasznú Kft. vállalta, hogy saját költségén elbontja a telekingatlanon található épületeket, illetve az azt követő munkálatokat – tereprendezés, bekerítés – amennyiben az ingatlant ingyenesen használhatják.
Ugyancsak az önkormányzat vagyonával kapcsolatos, hogy a március 25-i ülésen a képviselők döntöttek arról is, hogy a Bethlen Gábor utca 145. szám alatti ingatlant új kerületi mentőállomás létesítése céljából az Országos Mentőszolgálatnak adja. Ez utóbbi esetében a költözés még ez év végéig megvalósulhat.
A szociális vonatkozású előterjesztések közül kiemelkedett az önkormányzat 2099. évi közfoglalkoztatási tervének elfogadása.
– A szociális törvény előírásainak megfelelően a Képviselő-testület elfogadta 2009. évre vonatkozó Közfoglalkoztatási tervét és egyben rendeletet alkotott a munkanélküliek együttműködésének szabályairól. A Közfoglalkoztatási terv szerint a XV. kerületben tovább folytatódik az immár 15 éves hagyomány, mely szerint a kerületben közmunkások foglalkoztatására van lehetőség. Az új program szerint a kerületi intézmények (óvodák, iskolák, bölcsődék, szociális és egészségügyi intézmények, művelődési házak) és gazdasági társaságok is részt vesznek a munkanélküliek foglalkoztatásában. Részükre kedvező helyzetet jelent, mivel a foglalkoztatottak bérét az állami költségvetési ill. az önkormányzat biztosítja. A közfoglalkoztatási terv szerint a kerületben 198 álláshely teremtődött meg. A foglalkoztatásokra áprilistól ill. augusztustól lesz lehetőség, az álláshelyek többsége a minimál bérnek megfelelő bérezést biztosítja. Fontos tudnivaló, hogy a munkanélküliek az állásajánlatokat el kell fogadják, mert ellenkező esetben a támogatás, segélyezés megszüntetésére kerül sor. Kivételt csak az orvos által történő betegség igazolása jelenthet, de a kerület jegyzőjének módja lesz az orvosi igazolások felülvizsgálatát is kezdeményezni. A közcélú foglalkoztatás ideje 7 hónap, ezt követően a munkanélküliek jogosulttá válnak a Munkaügyi Központnál a járadék megállapítására, majd ismételten a rendelkezésre állási támogatást igényelhetik az önkormányzattól, vagy újra részt vehetnek a közcélú munka-programban. A Munkaügyi Központtal továbbra is rendszeres együttműködést, kapcsolatot kell fenntartani.
A közcélú munkába bevont munkakörök: kerti munkás, segédmunkás, konyhai kisegítő, szociális kisegítő, adminisztrátor, kézbesítő, információs munkatárs, közterületi takarítók, parkőrök, pedagógiai asszisztensek, takarítók. Mindannyian az intézményekben, gazdasági társaságoknál kihelyezetten fogják végezni munkájukat.
A képviselő-testület az együttműködés vonatkozásában rendeletben szabályozta, hogy a munka nélküliek abban az időben, míg nem munkaviszonyban állnak, hanem ún. rendelkezésre állási támogatásban részesülnek kötelesek együttműködni a Munkaügyi Központtal vagy az Újpalotai Családsegítő Szolgálattal. Az együttműködést írásos megállapodásban kell rögzíteni, és a benne vállalt kötelezettségnek eleget kell tenni. Az együttműködésre kijelölt szervek évente készítenek értékelést az együttműködésről, melynek be nem tartása maga után vonja a támogatás megszüntetését. Jelen szabályozás és a helyi rendelet legfontosabb elemei, hogy a munkanélküliek abban az esetben, ha orvosi vizsgálat szerint munkára alkalmas állapotúak, úgy kötelesek a felajánlott munkát elvállalni vagy az együttműködési kötelezettségüknek eleget tenni, mert ellenkező esetben a részükre megállapított támogatást meg kell szüntetni.
Az új szabályozás célja, hogy a jelenleg munka nélkül lévők munkaviszonyban legyenek foglalkoztatva. Így április 1-től azok, akik rendszeres szociális támogatásban részesülnek, immár kötelező módon lesznek majd kénytelenek részt venni a közmunka-programban. Ez alól csak az 50 év feletti, 14 év alatti gyerek szülei, 35 év alatti, de 8 általánossal nem rendelkezők lesznek majd kivételek. Ez 63 embert érint, így a jelenlegi 449 segélyben részesülő közül 384 főt szeretnénk bevonni a közmunkaprogramba- hangzott el a tájékoztatón.