Menu

Testületi ülés után IV.

2009.04.09.

A sajtótájékoztató utolsó részében Hajdu László polgármester szólt még néhány napirendi pontról.

Elmondta, hogy a képviselő-testület zárt ülésen határozott arról, hogy a törvényesen bejegyzett pártoknak az önkormányzat milyen feltételekkel biztosít helyiségeket. Mivel az Állami Számvevőszék korábban bírálta a XV. kerületi gyakorlatot, a testületet, most felülvizsgálta a bérleti díjakat.
A polgármester végezetül szólt arról, hogy üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 9/2008.(IV.2.) önkormányzati rendelet módosítására is sor került.
– Ezt a döntésünket a mérhetetlenül sok lakossági panasz indokolta. A rendelet hatálya egy évvel ezelőtt 76 élelmiszer és melegkonyha nélküli vendéglátó üzletre terjedt ki. Az eltelt időszak tapasztalatainak elemzését követően módosítottuk a rendeletet. Célszerűnek látjuk a kisvállalkozások helyzetét a kötelező zárva tartási idő szűkítésével javítani, valamint a korán reggel munkába igyekvő lakótársak vásárlói lehetőségét biztosítani. Tavaly óta az üzletek, meleg ételt nem árusító vendéglátók 22.00 – 06.00 között zárva voltak. Ezt a rendeletet a vállalkozások fejlesztése érdekében a következőképpen módosítottuk: a zárás időpontja 22.00-ről 23.00-ra, a nyitásé pedig 06.00-ról – 05.00-re tolódott. A módosításban az üzletközpont-bevásárlóközpont helyét,- ami korábban félreértelmezhető volt -helyrajzi számmal jelölve mellékletben szabályoztuk. Nem rendelünk el kötelező éjszakai zárva tartást a szeszesital nélküli vendéglátó és élelmiszerüzleteknél.
Lehetőséget teremtünk arra, hogy a nemzetközileg kiemelkedő sportesemények televíziós közvetítésének időtartamára közösségi élményben részesülhessenek a vendégek, ezért erre az időszakra nem terjed ki a rendelet hatálya. Meggyőződésünk, hogy a rendelet beépült a kerületi lakosok és vállalkozók tudatába, javította a komfortérzetet, a módosítás pedig, még jobban szolgálja az igényeket. Elősegíti a rendőrség munkáját a célirányos járőrözési feladatok ellátásához. Bízunk abban, hogy a rendelet jobb élhetési és vállalkozási feltételeket biztosít a kerületünkben- hangzott el.
A testületi üléshez kapcsolódóan hangzott el, hogy az ülésen szintén a korábbi hagyományoknak megfelelően köszöntésekre is sor került, ugyanis korábban március 15-e alkalmából Baracskai Éva, a Micimackó Óvoda vezetője, önkormányzati képviselő a Köz Szolgálatáért Érdemjel ezüst fokozatát Gyenesei István önkormányzati minisztertől vehette át, míg Törő István író, költő, újságíró a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott, melyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter adott át. A képviselő-testület az ülés megkezdése előtt őket köszöntötte.