Menu

Információk a madártámadásokról

2022.05.24.

Az elmúlt napokban több esetben is beszámoltak dolmányos varjú támadásról a Fő téren.

Lakott területen elsősorban a dolmányos varjak június közepéig tartó fiókareptetésekor számíthatunk esetleg félelmet keltő madártámadásra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik.

Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. Európában alig él olyan madár, mely támadásával közvetlen sérülést okozhat.

Gondot inkább a járulékos balesetveszély jelent, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az útra.

Az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Közhasznú társadalmi szervezet) tanácsa szerint a támadó madarak esetében hasonlóan kell eljárni, mint kutyatámadásnál. Nem szabad elfutni, hanem az állattal szembe fordulva széttárt karokkal magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek mutatva rákiabálni a támadó madárra.

Rámenősebb madarak esetén nyugodtan ki lehet használni védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot. A rossz helyre tévedt, középület bejáratánál vagy a járda mellett a földön üldögélő varjúfiókát érdemes a látótávolságon belül lévő bokros, fás területre vinni.

További információk a témában az MME honlapján olvashatóak.