Menu

Akadálymentesen

2009.04.01.

Huszonöt millió forintos uniós támogatásból valósult meg a ma átadott XV. kerületi Száraznádi Nevelési-Oktatási Központ akadálymentesítése. Az avató ünnepségen a kerület és az intézmény vezetőinek körében köszöntőt mondott Hajdú László, polgármester, Rádics Balázs, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. (VÁTI Kht.) Közép-magyarországi Területi Irodájának vezetője, és az intézmény elnök-igazgatója, Brazzorottó Jenőné.

Az átadó ünnepségen először Brazzorottó Jenőné, az intézmény elnök-igazgatója köszöntötte az egybe gyűlteket, és elmondta, hogy a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ 50 éves történetének egy újabb mérföldköve az esemény, mert az akadálymentesítéssel ezentúl az egészséges és a sérült gyermekek is együtt készülhetnek az életre, közösen tudják használni az informatikai teremet, a könyvtárat, a multi-centert és számos tantermet. Jelenleg az intézmény Pattogós utcai iskolájában közel 500 enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos tanuló végzi a tanulmányait. Amint elhangzott az ünnepségen, a tervezett 37.2 millió Ft-os beruházásból 25 millió Ft támogatást igényeltek, a maradék 12.2 millió Ft-ot az önkormányzat önrészként biztosította volna. A pályázat eredményhirdetésére 2008. júniusában került sor. Brazorottó Jenőné alig egy esztendeje személyesen Draskovics Tibor minisztertől vehette át a sikeres pályázatról szóló oklevelet. A munkálatok 2008. szeptemberében kezdődtek, a kivitelezés pedig négy hónapig tartott. A beruházás során a fogyatékkal élő gyerekek számára egy liftet, akadálymentesített vizesblokkokat, hangjelzőket, világítóeszközöket, jelzőlámpákat, kontrasztos burkolati jeleket, eligazító táblákat, és speciális korlátokat alakítottak ki. Az udvari akadálymentesített közlekedés biztosítása érdekében az udvarra vezető portálokat kicserélték, és rámpákkal is kiegészítették.
Az önkormányzat ugyan a korábbi években kicseréltette az iskolai nyílászáróit, ám a mostani pályázati projekt keretén belül a bejárati szélfogó-portál szerkezet teljes cseréjére is sor kerülhetett. A zavartalan, akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében pedig a korábban kiépített rámpa burkolatát csúszásmentes, fagyálló burkolatra cserélték.
Amint Brazzorottó Jenőné az ünnepségen elmondta, a jeles napok az intézmény életében is meghatározó jelentőséggel bírnak.
-A mi életünkben több ilyen jeles nap is volt. Csak néhány közülük: 1959. szeptember 1-jén a kerületben működő szórványosztályokból egy kisegítő iskola alakult. 1969-ben a logopédiai szolgáltatás elindult a kerületben. 1970-ben kezdődött a speciális szakiskolai képzés. 1999-ben az óvodai nevelést is bekapcsolhattuk az oktató-nevelő munkánkba, majd 2000-ben indult be a „Mindenki iskolája”. Ettől kezdődően a sérült és az egészséges gyerekek együtttanulnak. A mostani dátum, 2009. március 26. szintén fontos, hiszen mostanra az integrált képzés tárgyi feltételei is megteremtődtek- mondta.
Hajdú László, polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a megvalósult korszerűsítéssel XXI. századi színvonalú lett az az intézmény, ami nevelési-pedagógiai módszereiben már eddig is a jövőt képviselte. A polgármester elmondta, hogy a kerület elsőként ennek az intézetnek a fejlesztésére pályázott, és nagyon büszkék a sikerre. Kiemelte – „sokkal könnyebb bebizonyítani valaminél, hogy nem megy, mint azt, hogy lehetséges”, utóbbit igazolja a fejlesztő intézet 50 éves munkája, és azok a gyermekek, akik sajátos helyeztük ellenére is képessé váltak az önálló életre.
Rádics Balázs, a VÁTI Kht. Közép-magyarországi Területi Irodájának vezetője köszötőjében azt hangsúlyozta ki, hogy az esélyegyenlőség roppant fontos, főleg a gyermekeknek. Az ő jövőjükért dolgozott közösen minden résztvevő.
-Igazi felüdülést jelent számunkra az irodai papírmunka emberi oldalát is megtapasztalni különösen a sikeres projekt megvalósításoknál- mondta, majd ünnepélyesen átvágták a szalagot, így hivatalosan is birtokba vehették a diákok, a pedagógusok a 25 millió forintos beruházást.