Menu

Trianonra emlékezünk

2022.06.03.

Június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja.

Az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napján emlékezünk meg. Az emléknapot 2010. május 31-én iktatta törvénybe az Országgyűlés, ennek elfogadásával pedig kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

Önkormányzatunk a Pestújhelyi Ereklyés Országzászlónál emlékezett meg a nemzeti összetartozásról, Dr. Matlák Gábor alpolgármester ünnepi beszédet mondott a jeles nap alkalmából:

„Trianon. Gyerekkorom tiltott, suttogva kimondott szava…”

„A trianoni évforduló kapcsán sok szó esik a magyar nemzetet ért vérveszteségről, a határainkon túli kisebbségek jogainak sérelmeiről. Ezek valós panaszok, hiszen mindenkit azonos jogok illetnek meg nemzeti hovatartozásától, világnézeti elveitől függetlenül, és – bár Ceausescu vagy Milosevics régóta halottak – még mindig nagyon messze vagyunk attól, hogy magyarnak lenni ugyanolyan könnyű legyen Temesváron vagy Szabadkán, mint Szegeden.”

A Trianon előtti Magyarország, a császári és királyi monarchia összeomlása azonban a nemzet sérelmeinél egy – ha lehet – még nagyobb kárt is okozott. Vége lett a sokarcúságnak, a nemzeti és felekezeti sokféleségnek, amely türelemre tanított mindenkit, aki fogékony volt erre

– folytatta dr. Matlák Gábor az ünnepi felszólalásában.

„Ha majd mindnyájan egyenrangú polgárai leszünk az Európai Egyesült Államoknak, jogainkat nem könyöradományként kapjuk egy nemzetállam aktuális diktátorától vagy aktuális többségétől, hanem azokat egy egységes európai alkotmány garantálja, akkor majd megpihenhetünk, mert akkor tényleg nem fog számítani, hogy ki magyar Kolozsváron, ki Pesten és ki Bécsben. De addig sok tennivalónak van…”

Az alpolgármester teljes beszédét itt olvashatják.

Fotó: XV Media: Vargosz