Menu

A fejlesztés irányában

2009.03.22.

A polgármesteri hivatal munkatársai és az ingatlanfejlesztésre és területfejlesztésre szakosodott tanácsadó cég, az ECORYS Magyarország Kft. szakemberei magánbefektetők, civil szervezetek és a kerületi intézményvezetők részvételével egyeztetést tartottak az elmúlt héten a Szentmihályi út- Zsókavár utca- Páskomliget utca- Bánkút utca által határolt terület fejlesztésével kapcsolatban.

Az összejövetel célja az volt, amint Bitskey Katalin, az ECORYS Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy megismerjék a területen levő intézmények, befektetők fejlesztési szándékait, illetve a készülő fejlesztési tervek részleteiről tájékoztatást kapjanak. Ez azért fontos, hogy az igények bekerüljenek a kerületi fejlesztési stratégiába. A kerületi fejlesztési koncepcióra épül az integrált városfejlesztési stratégia, amely ahhoz szükséges, hogy pályázatokat nyújthassanak be EU-s pénzek elnyerésére úgynevezett akcióterületek fejlesztésére és szociális városrehabilitációra. Elhangzott az is, hogy a kijelölt akcióterületek közül a Zsókavár utcai projekt már nyert támogatást és most a már említett akcióterület fejlesztésére kíván pályázni az önkormányzat. A beruházások célja az életminőség, a terület élhetőségének javítása úgy, hogy a kisvárosias jelleg is megmaradjon. A terv elkészítésébe azonban a civil szervezeteket és a magánberuházókat is be kívánják vonni.
A megbeszélésen elhangzott, hogy a Zsókavár utcai társasház panelrehabilitációs programja már elkezdődött, az önkormányzat tervezi a nyugdíjas ház, a Kontyfa Általános Iskola és Óvoda, a Kontyfa utcai Idősek Otthona, valamint az Újpalotai Vásárcsarnok fejlesztését. Tervbe vettek játszóhely, sportpálya, játszótér-építéseket, illetve a Nyírpalota út és az Erdőkerülő utca felújítását is.
Kérdésként fogalmazódott meg, hogy a társasházak kaphatnak-e pályázati támogatást fűtéskorszerűsítésre- pl: hőszivattyús rendszer kiépítésére. A tanácsadó cég munkatársa elmondta, hogy pályázhatnak fűtéskorszerűsítésre a házak, EU-s támogatást is kaphatnak az ún. secunder fűtési rendszerek felújítására.
Dr. Szaniszló Attila, a CSAPI-15 Kft. ügyvezető igazgatója az egész térséget érintő parkolási problémákról szólt. Kérte, hogy vegyék bele a fejlesztési tervek felsorolásába a parkolóhelyek létesítését is. Elhangzott közben az is, hogy az Újpalotai Családsegítő Kontyfa utcai és Zsókavár utcai intézményeikben is terveznek fejlesztéseket. Rozsáli Oszkár, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadó elnök-igazgatója arról beszélt, hogy az iskola pályázott játszóhely létesítésére, amit az intézmény udvarán valósítanak meg. A sportpálya és a játszótér helyét kerítéssel kerítik körbe idén. Úgy tervezik, hogy a helyet délelőtt az iskolai diákjai, míg délután és a hétvégén felügyelet mellett a környéken lakók is használhatnák.
A polgármesteri hivatal Fejlesztési és Pályázati Koordinációs Iroda vezetője, Millián György azt javasolta, hogy a beruházások közé vegyék fel a Bánkút utcai sporttelep fejlesztését is, illetve szintén fontosnak tartotta megemlíteni a Szentmihályi út 2×2 sávos úttá való bővítése, amit a fővárossal közösen végez a kerületi önkormányzat.
Kelemen Árpád, az Újpalotai Szabadidő Központ vezetője pedig azt emelte ki, hogy nincsenek a területen biztonságos, elkerített közösségi terek. Azt javasolta, hogy a Kontyfa iskola előtt készüljön sportpálya, játszótér, illetve a Kőrakás parkban alakítsanak ki közösségi teret.
A megbeszélés a résztvevők partnerségi szándéknyilatkozatának aláírásával ért véget.