Menu

Mesterek és kismesterek

2009.03.19.

Ha március közepén járunk, biztos számíthatunk arra, hogy a Kossuth Nevelési-Oktatási Központban sorra kerül a Népművészet Palotai Mestere, Kismestere cím átadása, melyet pályázat előz meg. Idén az elismerő okleveleket már 11. alkalommal vehették át a kilenc kategóriában indulók: népi fazekasság, gyékényfonás, játékkészítés természetes anyagból, szövés-fonás, textilmunkák, hímzés-és csipkekészítés, bőrmunkák, gyöngyfűzés, fafaragás, egyéb ( pl: tojásfestés, mézeskalács készítés).

Ahogy a korábbi években is, most is a könyvtár adott otthont a színvonalas munkák bemutatásának, illetve idén egy tanteremben is kiállításra kerültek a szebbnél szebb munkák. A pályázat célja pontosan az, hogy ne mehessenek feledésbe a kerületi hagyományok, mindezt ápolják az itt élők, és mutassák meg a népművészetet szerető közönségnek.

A kiállítás ugyan csupán március 21-ig látogatható, ám érdemes arról is szólni, hogy kik kapnak elismerést, illetve, hogy a megnyitó ünnepség is igazán szépre sikeredett.
Miután Bikfalvi Borbála elnök-igazgató üdvözölte a megjelenteket, néhány gondolatban szólt arról, hogy minden népnek megvan a maga hagyomány kincse, és amikor ezt ápoljuk, éppen az élet sokszínűségét védjük.
-Népművészetünk hagyományokra épül, és az egymást követő nemzedékek tehetséges népművészeinek folytán állandóan változik, újabb motívumokkal, formákkal, színekkel gazdagodik. Minden valamit magára adó nemzet drága kincsként őrzi kultúráját- mondta, majd a kiállítás rendezője, Kálvinné György Gabriella vette át a szót és konferálta fel a fellépőket. A műsorban közreműködött a 2.a. osztály, akik vendégfogadó népi játékot adtak elő Nándori Marianna tanárnő felkészítésével, majd az Országos Népdaléneklési Verseny győztese, az iskola tanulója, Hermann Lilla népdalcsokrot adott elő. Tanára: Bacskai Ildikó. A rövid műsor zárásaként a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánccsoportja és citerazenekara gazdagította az estét..
Szintén a korábbi évek hagyományait folytatva idén is egy fiatal képzőművész kiállítására is sor került: most Nagy Ramóna Helga festményeit tekinthetik meg a látogatók, aki alig 26 éves, és autodidakta módon kezdett el festeni. Leonardo da Vinci és az olasz reneszánsz mesterek, valamint Toulouse-Lautrec munkássága hatott rá. Olajfestményein egy szürrealista világot elevenít meg, mindegyik alkotása egy-egy kisebb történet. Egyéni és csoportos kiállítása egyaránt volt már eddig, míg a következő tárlata Tókióban lesz a magyar-japán jubileumi év alkalmából.
A Kossuth iskolában tartott megnyitó ünnepség alkalmával nemcsak díjátadás, hanem népművészeti kirakodóvásár, népi eszközök bemutatójára is sor került. Így- amint Kálvinné György Gabriella elmondta- Aranyi Péter szülő értékes népművészeti gyűjteményéből régi szövőszék, mángorló, rokka, és egyéb szövéssel-fonással kapcsolatos régi használati tárgyak kerültek bemutatásra, míg a régi palotai népviselet, elmúlt idők népszokásait idéző fényképek, képek a Rákospalotán élő H. Molnár József családjától érkezett a kiállításra féltve őrzött családi emlékként, kincsként.
-Örömmel vettük, hogy új kiállítóink között üdvözölhettük a Gyengénlátók, és Nagyothallók Speciális Szakiskolájának tanulóit. Köszönet illet mindenkit, akik segítettek minket abban, hogy a hagyományőrző munkát tovább folytassuk, akik hozzájárultak ahhoz, hogy gyermekeinkkel megismertessük népi kultúránkat, köszönet mindazoknak, akik segítettek abban, hogy létrejöhetett ez a szép kiállítás- mondta, majd Hajdu László polgármester szólt néhány mondatban arról, hogy hagyományteremtő, hagyománytartó ez a rendezvény itt a Kossuth iskolában.
-Ez az épület nemcsak oktatási intézmény, hanem a közösség háza is. A kiállításra 11. alkalommal kerül sor és vannak olyanok, akik évek óta elhozzák alkotásaikat, vannak, aki most állítanak ki először. Mindez a modern ember számára is minta, hogy a múltra is lehet emlékezni. Akik nem kerületiek, és itt vannak, azoknak külön köszönet, hogy azonosulni tudnak ezzel a rákospalotai léttel, hogy fontos mindez nekik is. Mindez azt sugallja, hogy mennyire fontos a népi kultúra, hagyományok területén is az összetartás- mondta a polgármester, majd a Népművészet Palotai Kismestere, és a Népművészet Palotai Mestere elismerő okleveleket adta át a pályázóknak.

Népművészet Palotai Kismestere: Fejes Ferenc, Harmat Kevin, Kárpáti Józsefné, Bálint Orsolya és a Kossuth NOK 2. a osztályos tanulói, a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptáncosai és citerazenekara, a Micimackó Óvoda, a KNOK Régifóri úti Óvoda Katica-, Pillangó- és Szitakötő csoportja, a Czabán NOK Klapka utcai Óvoda Kézműves Műhelye, Hermann Lilla, a KNOK Kézműves Szakköre, a KNOK 3.n osztálya.

Népművészet Palotai Mestere elismerésben hatvannyolcan részesültek.
1. Kovácsné Kolimár Ilona
2. Varga Józsefné
3. Arnótzki Zsuzsanna
4. Rózsa Györgyné
5. Balogh Ramóna
6. Verebesné Batiz Ildikó
7. Sárai Nándor
8. Gyimesi Ferenc
9. Mészáros Gáborné
10. Kostyál Erika
11. özv. Hanzelik Lajosné
12. Jadlóczkiné Dárdai Nóra
13. Csomborné Szabó Erzsébet
14. Cerneu Györgyné
15. dr. Barossné Erőss Csilla
16. Palota Sclerosis Multiplexes Betegek Egyesülete
17. Rammer Éva
18. Molnár Katalin
19. Bokáné Balogh Zsuzsanna
20. Bartos Ágnes
21. Szabó József
22. Kiss Lászlóné Schulze Éva
23. Petrányi Ferenc
24. Laukóné Solawa Éva
25. Kornis Klára Gyermekotthon és Szakiskola-Szőnyegszövők
26. Kornis Klára Gyermekotthon és Szakiskola-Bőrtárgykészítő
27. Petrán Józsefné
28. dr.Gyenis Dénesné
29. Haffner János és családja
30. Gurmai Ferenc
31. Kozák Zoltánné
32. Kiss Zsuzsi
33. Vargáné Bene Éva
34. Kajtár Antalné
35. Tasnádi Attiláné
36. Ágoston Zsolt
37. Száraznád NOK-Szakkörösök
38. Száraznád NOK-Könyvkötők
39. Szebellédi Ádám
40. Sajti Sándor
41. Bajúsznács Gábor
42. Túlcán Eduárd
43. Kleman Éva
44. Halász Klaudia
45. Balogh István
46. Huszár Gabriella
47. Csalánosi Alpár
48. Kis Ági
49. Kornis Klára Gyermekotthon és Szakiskola-Fazekasok
50. Kornis Klára Gyermekotthon és Szakiskola-Virágkötők
51. Kabai Erzsi
52. Kiss Attila
53. Kiss Bertalan
54. Keskeny Lászlóné
55. Kiss Bence
56. Látássérültek Speciális Szakiskolája-Virágkötő tanulói
57. Látássérültek Speciális Szakiskolája-Szőnyegszövő tanulói
58. Látássérültek Speciális Szakiskolája-Kosárfonó tanulói
59. Látássérültek Speciális Szakiskolája-Fazekas tanulói
60. Kristófcsák Klára
61. Kasza Józsefné
62. Tóth Anna Mária
63. Stefán Ferencné
64. Aranyi Péter
65. H. Molnár József és családja
66. Kőszegi Edith
67. Zágoni Istvánné
68. Ress József