Menu

Jubiláló polgárőrök

2009.03.19.

A Palotai Önvédelmi Védegylet két évtizede alakult meg az első budapesti polgárőr egyesületek között. Idén március 14-én épp ezért közgyűlésük is a jubileum keretében zajlott.

A szervezet jelenlegi elnöke, Papp Barnabás először az elmúlt év eseményeiről és eredményeiről számolt be a tagságnak és a közgyűlésen jelenlévő Hajdu László polgármesternek, Gyurcsánszky János alpolgármesternek, Kardos Pálnak, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szövetség elnökének és az utóbbi szervezet főtitkárának, Tóth István Sándornak.
– Létszámunk a korábbi 58 főről 49-re csökkent, melynek hátterében az alapszabály megsértése miatti kizárások, illetve néhány tag kilépése áll. Egyesületünk tagjai az elmúlt évben több önkormányzati rendezvényt biztosítottak- számolt be Papp Barnabás, majd elmondta, hogy két elfogásuk volt, egy tűzesetnél biztosították a helyszínt, a rendőrséggel közösen harminc akcióban vettek részt, illetve többek között ott voltak az önkormányzat által hirdetett tisztaság programon, a temető környékén kiemelten a halottak napja környékén óvják a közbiztonságot, esténként a Czabán Általános Iskolánál vigyáznak, a kerületi koszorúzási ünnepségeken is ott vannak, valamint a nyári idegenforgalmi szezonban a legtöbbet látogatott területeken is jelen vannak. Külön kiemelte az elnök, hogy az önkormányzattal nagyon jó a kapcsolatuk, ám a rendőrséggel való partneri viszonyon még lehetne változtatni.
A számok tükrében: tavaly 15328 órában vigyázták a P.Ö.V. tagjai a közrendet a kerületben, miközben 20240 km-t autóztak. Az önkormányzattól kapott támogatás nagyobbik részét benzinre, a kisebbiket pedig a telefonköltségekre költötték.
A beszámolót egyhangúlag fogadta el az egyesület közgyűlése, majd a jubileum alkalmából elismeréseket vettek át az egyesületi tagok 5, 10,15 éves polgárőri tevékenységükért. Ám többen vannak olyanok is, akik a kezdetek óta, húsz éve részt vesznek a szervezet munkájában, így Papp Barnabás, Duka Gáborné, Nagy Attila, Antal József és Szép Ferenc Ők külön elismerésben részesültek, melyet Hajdu László polgármester adott át.