Menu

Bölcsisek játékok között

2009.03.13.

Az Önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy a Kontyfa utca 6. szám alatti, korábban a kerületi Nevelési Tanácsadó által használt épületrészt a bölcsődei férőhelyek hiányának csökkentése érdekében, a jelenleg is az épületkomplexumban működő bővítésével, bölcsődei funkcióval tölti meg.

A szakmai igények figyelembevételével megtervezett átalakítási munkák kivitelezésére közbeszerzési eljárást írt ki az önkormányzat, majd a nyertes pályázóval kötött szerződést követően megkezdődtek a kivitelezési munkák.
Az átalakítás idén január 30-án fejeződött be, és aznap a műszaki átadásra is megtörtént A kivitelezés 39 millió forintba került. A kialakítás során 2 x 10 gyermek elhelyezésére alkalmas gondozási egység készült el a szükséges előírás szerinti ehhez kapcsolódó vizesblokkal, öltözővel, illetve a rugalmas burkolattal ellátott játszóudvarral. A most átadott 189 m2 épületrésszel együtt így összesen 876 m2 alapterületen magas színvonalon végezhető a bölcsődei gondozás.
A szárny ünnepélyes átadása március 10-én volt, melyen részt vett Hajdu László polgármester, Király Csaba alpolgármester, Mihályi Zoltán, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke és Marsovszky Györgyné a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság alelnöke mellett Zsuppán Lászlóné, az Egyesített Bölcsődék igazgatója, illetve a bölcsőde munkatársai.
-A mai nap nagyon jelentős a bölcsőde életében. Újabb 20 férőhelyet tudunk átadni a gyerekek részére az EU-s szabványnak megfelelő átalakítással. Így a bölcsőde 100 férőhelyes lett- mondta, majd hozzátette, hogy itt tornaterem, sószoba, ágytároló, szülői mosdó, szülői átadó- öltöző, fürdőszoba, két csoportszoba található, ahol 2-2 gondozónő foglalkozik a kicsikkel.
-Jelenleg folyik a beszoktatás- anyukával vagy apukával érkeznek a gyerekek az első héten. Az udvar is nagyon szép lett, ahol új fürdőmedence van a gyerekeknek, valamint homokozó és bicikliút- mondta Zsuppán Lászlóné, majd Hajdu László polgármester mondott néhány köszöntő mondatot.
-Örömömnek adott hangot elsősorban azért, hogy ismét eljött az az időszak, amikor újból bölcsődéket tudunk átadni. Korábban bölcsődéket kellett bezárni, így itt is bölcsőde volt. Jó, hogy vannak kisgyerekek és igény van a bölcsődei szolgáltatásra. Öröm, hogy pénzt tudtunk félretenni, hogy ez az átalakítás végbemenjen, hiszen közel 40 millió forintba került a beruházás. Bár van állami normatívája a bölcsődéknek is, de jelentős önkormányzati támogatás kell a működtetéshez. Öröm, mert legalább 120 gyerek áll sorba, aki nem tud bejönni a bölcsődébe és most enyhíthettünk a helyzeten főként úgy, hogy mostanában minden évben át tudunk adni bölcsődét. Egy pályázattal a Kavicsos közben nyertünk közel 80 millió forintot 2 x 20 férőhelyes bölcsőde megépítésére. Így a szolgáltatás intézményrendszere bővül. Most 27 személynek biztosítunk munkahelyet- munkahelyteremtés is ez a beruházás egyben.
A kivitelezés nagyon jó minőségben készült el nem véletlenül hiszen a kivitelező nagyon sok kerületi egészségügyi, oktatási, szociális intézmény kialakításában, átalakításában vett részt. Éveken keresztül megbízható munkát végeztek ők. Azért említem a kivitelezőt, mert éppen a bölcsődeátadás órájában van a cég ügyvezetőjének a gyászszertartása, akinek munkájára hosszú évek óta számíthattunk.
Ebbe az intézménybe jelenleg 100 gyerek fér el normatív módon, ám a kényszer most közel 120 gyereket fog ide bekényszeríteni- mondta a polgármester, majd minden gondozónak és munkatársnak sok sikert kíván, hogy egészségesen tudják nevelni a jövő generációját.
-Az igazgatónőnek pedig azt kívánom, hogy az idei évben még a Kavicsos közben tudjunk bölcsődét átadni, majd készüljön el a Fő téri is, ahova szintén tervezünk egy bölcsődét- mondta Hajdu László, majd hozzátette, hogy három helyen is lakópark épül a kerületben, tehát az igény egyre jobban megnő e szolgáltatás iránt. Összesen közel nyolcezer lakás épül így, tehát a gyerekutánpótlás is meglesz, miközben az építkezések állandó lakosságszám növekedéssel is együtt jár majd.