Menu

A bor és a foci

2009.03.13.

Abasár első írásos említése 1261-ben Saar névalakban jelent meg. Sziklába vágott borospincéi a Pincék során, a Bolt-tetőn és a Kővágón jellegzetesek. A szőlőművelés, a borkészítés és az 1900-as évek elejétől az oltványkészítés jelenti a fő megélhetést.

Az elmúlt héten azonban négynapos edzőtáborozásra érkeztek a Heves megyei község focistái. A csapatot dr. Lénártné Benei Anikó, a falu polgármester asszonya is elkísérte.
Szombaton pedig ellátogatott a Budai II László stadionba, ahol többek között Hajdu László polgármesterrel is találkozott.
Amint a polgármesterasszony elmondta, nálunk otthon minden Aba Sámuelről szól. A harmadik magyar király ugyanis Abasárról származik. Még a focicsapatuk is Aba Sámuelről kapta a nevét, és így szerepel a Megye II. osztályban.
Kerületünk kapcsolata Abasárral közel öt éves már. A nem messze található falu vezetői ugyanis akkoriban hívhatták meg egy baráti látogatásra a XV. kerület önkormányzatának és Polgármesteri Hivatalának vezetőit és tagjait. A vendégeknek pedig annyira megtetszett a Mátra alján található település, hogy a kapcsolatot azóta is ápolják egykori vendéglátóikkal. Ennek egyik szép példája, hogy immár több éve a bajnokság előtt néhány napra szállást és edzéslehetőséget biztosítanak az abasári labdarúgó-csapatnak.
Amint dr. Géczi István, az Ifjúsági és Sportközpont igazgatója elmondta, korábban februárban került sor erre a rövid edzőtáborra, idén azonban a szokatlan hideg idő miatt ez március elejére tolódott. A körülbelül 20 fős küldöttség tagjai az edzések mellett egyrészt a kerület nevezetességeivel is megismerkedtek, valamint néhány edzőmérkőzést is játszottak. Az egyik ellenfelük az önkormányzat és a kerületi rendőrség közös csapata, a másik pedig a Budapest I. osztályban szereplő REAC junior gárdája volt.
Dr. Lénártné Benei Anikó polgármesterasszony mesélt arról is, hogy Abasáron a focisták nem kapnak pénzt, hanem még ők fizetnek. Náluk a sportolók abszolút amatőrstátuszban vannak.
-Én mégis nagy dolognak tartom az egyesület működtetését, mert ennek a megelőzésben és az egészséges életmódra történő nevelésben is nagy szerepe van. Ezen kívül színesíti a falu kínálatát, amely szerencsére gazdag- mondta a polgármester, majd szólt arról, hogy az abasári augusztus 20-i falunapon korábban a Fradi öregfiúk csapata, tavaly óta viszont a REAC együttese is a vendégük. Szó esett az abasári borról is: az olaszrizlingről és a cabernet sauvignonról, melyeket országszerte jól ismernek.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló